I 2012-sesongen ble det delt ut til sammen 10 røde kort i 4.-divisjon. I fjor var antallet drøyt tre ganger større - 31 - og hittil i år har dommere sett seg nødt til å bruke rødfaren 29 ganger. I 5.-divisjon er det en dobling i samme periode, 2013-2017.

Foreløpige tall kan tyde på at de gule kortene blir noen færre i år hvis ikke snittet økes i høst.

Fotballkretsens daglige leder Daniel Kvile ser med bekymring på tendensen over fem år.

Røffere språkbruk

– Økningen i utvisninger er veldig stor. Dette er ikke heldig, sier Kvile, som tror det er mange årsaker til et økende problem.

– Om det er en generasjonskløft skal jeg ikke si for sikkert, men jeg registrerer saker med stadig mer ufin og unødvendig språkbruk, som ikke er akseptabelt på en fotballbane. Det er for dumt at spillere må stå over to-tre kamper for unødvendig kjefting, mener Kvile.

Han forbereder utvisningssaker for kretsens arbeidsutvalg, som vedtar eventuelle suspensjoner.

Hardner til

Han opplyser at det er stadig flere episoder, som gir mange kamper med karantene.

– I slike tilfeller må kretsen be om nærmere redegjørelser på grunn av alvorlighetsgraden. Det er ei utvikling vi ikke liker.

– Hålogaland Fotballkrets har i en tiårsperiode stort sett vært forskånet fra stygge episoder, med noen få unntak. I år har hardnet til med alt fra slag, som har gitt ett års karantene, til spillere som knuffet til dommere, sjikane mot dommere med mer. Bare i høst har vi stadig oftere fått til behandling saker som ender med lengre suspensjoner, sier Kvile.

Advarte allerede i vår

Dommerutvikler Svein Rist i fotballkretsen advarte i april mot uakseptabel oppførsel i lokalfotballen etter flere verbale angrep mot dommere tidlig i sesongen. Han mener spillere og klubber må ta på alvor den kraftige økningen i røde og gule kort.

Rist har det samme inntrykket som Kvile.

– Ukvemsord og sjikane sitter lettere. Jeg har sagt det før og spør igjen: Hvorfor tar du med deg sjikane og trusler til en fotballbane når du ikke bruker slike uttrykk til folk på gata?

Han mener det koker ned til hva fotballen ønsker og forventer av aktørene.

– Er det noen innskjerpinger som kan forklare deler av kortstatistikken?

– Ikke ut over at vi før hver sesong oppfordres til fair play. Dommere forvalter et regelverk som fotballen selv har laget. Reglene har ikke dommerne funnet på. Fotballen aksepterer ikke skjellsord, dommere som dyttes, spillere som slås ned og rasistiske tilrop, sier Rist.

FORVALTER: – Vi har ikke funnet på reglene, men forvalter fotballens regelverk, sier dommerinstruktør Svein Rist i fotballkretsen. Foto: Øyvind Askevold Kaarbø