Harstad Snøkanonsamvirke er arbeidstittelen på et samarbeid mellom fire klubber: Harstad Alpinklubb, Harstad Skiklubb, IF Kilkameratene og Medkila Skilag.

De skal nå se om det er mulig å formalisere et samarbeid om et mobilt snøkanonanlegg. Tidligere i år fikk samvirket støtte på 50.000 kroner fra Harstad Idrettsråd. Nå kommer ytterligere 150.000 kroner fra Sparebankstiftelsen Harstad Sparebank.

– Med fødselshjelp fra idrettsrådet og stiftelsen er vi godt i gang. Vi trenger 600.000 kroner for å få den første kanonen på plass, sier alpinklubbleder Trond Viggo Opdal.

NM del 1

Ildsjelene er enige om at behovet er til stede. Mer penger og gjennomføringskraft må hentes inn og avklares.

– Vi må være i stand til å snøsikre arenaer for å få store arrangementer. Snø har vært en utfordring, sier Opdal.

Arbeidet startet da representanter fra alpinklubben, Kilkam og Medkila møttes på en såkalt speed date i regi av Harstad Idrettsråd. Opdal ble senere kontaktet av Svein Gunnar Helland, som har vært hovedkomitéleder for to norgesmesterskap i langrenn i Kilbotn i 2015 og 2017. Sammen har de diskutert og kom fram til å utvikle ideen om et mobilt snøkanonanlegg.

– Hvorfor skal ikke vi ha det når alle andre har det? Vi er antakelig sist ut av de større skistedene i Nord-Norge. Rundt oss finnes snøkanoner i Tromsø, Narvik, Bardu, Svolvær og Sortland. Dette må vi få til, sier Helland.

Han tror ikke det vil stå på frivilligheten i klubbene hvis et anlegg kommer på plass.

– Dugnadsånden er stor og samarbeidsviljen fantastisk. Det har vi sett når Medkila og Kilkam har arrangert nasjonale renn, og tidligere i samarbeid mellom Medkila og hoppklubben.

Helland antyder at Harstad er klar for å ta neste steg på mesterskapsstigen.

– Skal vi arrangere NM del 1 i langrenn må vi ha snøsikring. Del 1 foregår tidlig på vinteren, og vi har de siste årene sett at vi ikke har nok snø på denne tiden av sesongen, sier Helland.

– Drømmeprosjekt

Ytterligere 400.000 kroner må inn for å få den første kanonen til et mobilt anlegg, som skal kunne flyttes mellom Kilbotn, Folkeparken, Sollifjellet eller ved en skole eller i sentrum der snøaktivitet skal skapes.

Daglig leder Line Backer-Grøndahl i Sparebankstiftelsen håper dens bidrag kan utløse ytterligere støtte til finansiering fra andre næringslivsaktører.

– Dette prosjektet må gjennomføres. Vi oppfordret derfor snøkanonsamvirket til å søke om midler fra oss da vi leste i Harstad Tidende at idrettsrådet gikk inn med oppstartshjelp. For stiftelsen er dette et drømmeprosjekt fordi flere klubber går sammen om noe som vil tjene Harstad som by, sier Backer-Grøndahl.

Trond Viggo Opdal tror ikke samvirket klarer å få på plass en kanon allerede til vinteren.

– Men hvis alle gode krefter, og fødselshjelp 2, 3 og 4 kommer, er det ikke urealistisk å få det til innen jul neste år, sier Opdal.

– Det handler ikke bare om store mesterskap. Tenk så flott om vi da kan utnytte den første kuldeperioden, og lage om så 1 kilometer eller 500 meter med snø slik at lokale utøvere får begynne å gå i stedet for å reise langt til Levi eller Muonio, sier Opdal.

- Hele klubben må stå bak

Skigruppa i Kilkam og Harstad Skiklubb er usikker på egen kapasitet.

Pål Skillingstad er engasjert i begge leirer. Han er positiv til et mobilt snøkanonanlegg, og ser hvilken betydning det kan få for skisportene.

– Samtidig kan vi nærmest avskrive Harstad Skiklubb med tanke på frivillige til å drifte en snøkanon fordi vi bare er en håndfull mennesker. Skigruppa i Kilkam er også liten, og de frivillige er allerede fullt belagt med løypekjøring og løypeutvikling. Snøproduksjon må komme på toppen. Hvis Kilkam skal være med, må klubben som helhet stå bak. Vi må klare å engasjere flere mennesker og få en positiv driv. Skigruppa alene klarer det ikke, sier Skillingstad.

Ved store skimesterskap i Kilbotn har også fotballgruppa stilt mannsterke.

Ei sak om formalisering av et snøkanonsamvirke skal nå inn på styrerommene til Kilkam, Harstad Skiklubb, Medkila Skilag og Harstad Alpinklubb.

Trond Viggo Opdal i alpinklubben har skaffet seg kompetanse på drift av et snøkanonanlegg.

– Klubbene må bli enige om hvordan vi skal sikre og vedlikeholde utstyr, og ha frivillige som sørger for døgndrift av kanonene i de perioder produksjon er nødvendig, sier Opdal.

NESTE ÅR? Snøsikring ved hjelp av slike kanoner kan bli en realitet i Harstad - kanskje allerede i 2018. Bildet er tatt i Kroken alpinpark. Foto: Roland Johansen, iTromsø Foto: Ronald Johansen / iTromsø