Det mener trenerprofilen Steinar Westerås, som på vegne av Fotballklubben Landsås inviterte til ferdighetsprøver for barn og unge.

– Skal barna oppleve mestring og ha det artig med fotball, må vi gi dem relevante øvelser. Jeg tror nemlig ikke at topping av lag er hovedårsaken til frafallet i fotballen. Vel så ofte et problemet at ungene ikke opplever at de får det til. Alle vet at det i lengden ikke spesielt artig å holde på med noe når du ikke lykkes, sier Westerås.

Gir råd til trenere

Seks klubber var representert på ferdighetsprøvene på Landsåsbanen. I tillegg til Landsås-spillere stilte barn fra Brage Trondenes, Medkila, HIL, Kilkam og Kvæfjord.

– Forhåpentlig kan disse ferdighetsprøvene generere motivasjon til å stå på og trene på egen hånd; rett og slett at barna leker enda mer med ballen, sier Westerås.

Landsås har også tidligere hatt slike prøver, men denne gang gikk invitasjonen bredt. I utgangspunktet tas det sikte på å ha slike arrangementer én til to ganger per år. Westerås håper også at klubbene i regionen kan bli flinkere til å sette i system øving til ulike ferdighetsmerker.

– Mitt råd til trenere og foreldre i barnefotballen: Gjør alt dere kan for at flest mulig skal få til det de holder på med. Da er sjansen større for at barna blir med lengst mulig, og ferdighetsprøvene kan være et virkemiddel i så måte, sier Westerås.

De såkalte minimerkeløypene for de yngre årsklasser og teknikkmerkene for de litt eldre barna inneholder relevante øvelsesmomenter.

– En perfekt arena for å øve inn ferdigheter barna er avhengige av for å lykkes i selve spillet, understreker han.

Roser initiativet

Årsmeldingen til Hålogaland Fotballkrets viser at 252 spillere i kretsen besto prøvene i fjor. Kun 15 kom fra Harstad og nabokommunene, og alle disse fra Kilkam. 30 kom seg gjennom løypene lørdag, og siste frist er ut oktober om klubbene hiver seg rundt og lager egne prøvedager.

– Det burde vært 130 i stedet for 30. Det er sikkert mange gode grunner til at ikke flere kom. Vi må evaluere og finne ut av det, sier Westerås.

Trener i Medkila for 2008-årgangen, Olav Kemp Hansen, var til stede med spillere. Han roser initiativet.

– Det er et bra opplegg, som forteller spillere i ulike aldrer om hvilket teknisk nivå de er på. Instruktørene gjorde en veldig bra jobb. Samtidig er det fint for spillerne å knytte kontakter på tvers av klubbtilhørighet, og ikke minst for trenere og foreldre, sier Kemp Hansen.

Deltakerne fikk også boltre seg i en oppblåsbar treerbane, eller teste skuddstyrken mot radar.

ANER­KJEN­NEL­SE: Ve­gar Paul­sen og Aron Daniel Kemp Hansen fra Medkila 2008 be­sto med glans den van­ske­lig­ste løy­pa og fikk di­plom og rødt mer­ke. – Å få en umid­del­bar aner­kjen­nel­se er vel­dig ok for bar­na, sier ar­ran­ge­ments­an­svar­lig Stei­nar Wes­ter­ås. Foto: Privat
PRE­MI­E­RING: Stei­nar Wes­ter­ås del­te ut di­plom og mer­ke til Mi­ka­el Johansen Meyer og de øv­ri­ge som be­sto tes­ten. Foto: Privat
BE­STÅTT: For­nøy­de del­ta­ke­re med be­vis for at de har mest­ret. Bak fra venst­re: Mi­ka­el Johansen Meyer, Erik Bjer­ke, Erik Alek­san­der Johnsen og Mai-He­len Olsen. For­an fra venst­re: Simon Wik­man Kaar­bø, Axel Hay, Mil­le Ma­rie Johnsen og Emi­lie Johansen Meyer. Foto: Privat