Begge de to sentrale politikerne mener det er hevet over enhver tvil at Arctic Race har stor betydning for Troms fylke. De mener også at publikum har mye av æren for suksessen arrangementet har oppnådd.

Internasjonalt fokus

– Det betyr utrolig mye. Det er utvilsomt et av de virkelig store suksessarrangementene, ikke bare for Troms fylke, men for hele landsdelen.

– Arctic Race er tross alt et av de arrangementene med størst internasjonalt fokus, noe som gir oss ekstra større muligheter for markedsføring av Nord- Norge, sier Simonsen.

Hun mener det på Engenes, i en kommune med 1400 innbygger, med all tydelighet viser at folkeengasjementet rundt Arctic Race er nærmest unikt.

– Kjernen av det vi har i Nord-Norge er nettopp de folkene som bor her. At vi klarer å få til arrangement som dette, er takket være folkefestene innbyggerne lager og som er det virkelig store ved Arctic Race, sier Simonsen som får anerkjennende nikk fra tromsøordføreren som lørdag og søndag får sykkelrittet til hjembyen.

– Folk som gjør crazy ting

– Nå forbereder vi oss i Tromsø, som de har gjort på Engenes, til den store folkefesten. Men før de ankommer Tromsø skal de sykle gjennom noen av de områdene som er alle vakrest, på kloden! Det er fantastisk!

–Men så er det folkene som gjør dette rittet helt magisk. Når har vi sett bilder og filmer av folk som gjør helt crazy ting underveis, glede, barn, voksne unge og eldre som sykler og kler seg ut og lager liv og røre, sier en entusiastisk Røymo.

Hun lover at hele byens befolkning vil møte opp i løpet av de to dagene rytterne er i Tromsø.

– Nesten opp i hagene til folk

– Vi skal klare å mobilisere minst like mye folk som sist gang Arctic Race var i Tromsø. Vi har invitert hele landsdelen til Tromsø i helga. De vil oppleve syklistene på nært hold gjennom rundene som går gjennom sentrum og på Tromsøya, noen steder sågar nesten opp i hagene til folk. Så i år er det ikke noe spørsmål om at tromsøværingene, som elsker Arctic Race, ikke vil stille opp i hopetall, sier Røymo.

gjensyn: Sigrid Ina Simonsen rakk å slå av en prat med Harstads varaordfører Maria Fjellstad, som hadde med seg sønnen Nils til Engenes. Foto: Andreas Isachsen Foto: andreas Isachsen