Han lanserer forslaget etter åpningsdagen av NM i langrenn for junior i Harstad.

– Det er artig at vi får et norgesmesterskap og norgescup også her i nord. Jeg skulle ønske at vi kunne ha norgescuprenn hvert år. Vi har arenaene; i alle fall her i Kilbotn, på Bardufoss og i Tromsø. Interessen vil øke om vi får det til. Vi får skapt enda bedre og større langrennsmiljøer, som igjen kan gi et sportslig løft og bedre nasjonale resultater, sier Andreassen.

– Krever mye

Rune Tøllefsen er rennleder for arrangørklubbene Kilkam og Medkila. Han synes utspillet til juniorløperen er spennende.

– Selvsagt er det mulig. Gode arenaer har landsdelen nok av, også i Nordland og Finnmark, slik at det kan gå på omgang, sier Tøllefsen.

– Det er egentlig bare for nordnorske klubber å hive seg rundt og sende inn søknader.

– Og samtidig være innstilte på 10.000 dugnadstimer. Det krever sitt med et arrangement som samler mellom 850 og 1.000 løpere, understreker rennlederen.

Må arrangere der det er snø

Asgeir Moberg er arrangementssjef for langrenn i Norges Skiforbund, og er til stede i Kilbotn.

– Et slikt forslag kommer ikke fra klubber sørfra selv om de trives her i dag, sier Moberg lattermildt.

– Legger vi norgescup til Nord-Norge hvert år må mellom to tredeler til 90 prosent av løperne flyttes nordover. Det kan ende med at massene kanskje ikke kommer, men kun de som mener å ha vinnersjanser. Samtidig vil deltakelse avhenge av hvilket renn vi eventuelt legger til nord. I et åpningsrenn vil nok de fleste stille, mens færre hadde tatt turen til renn nummer tre i cupen.

Moberg ser likevel ikke bort fra at Andreassens høyttenkning kan bli en realitet.

– Snart tvinges vi til nord, for det er her vi finner snøen, men vi mangler lys tidlig i sesongen. Jeg tenker likevel at når cupfinalen kan spilles i mørket, og slalåm og skiflyging finner sted uten naturlig lys, ja, da kan også langrenn arrangeres i lysløyper. Det kan kanskje være noe å tenke på, sier Moberg.

Einar Mikal Andreassen ble for øvrig nummer 88 i den eldste juniorklassen.

KRAM­PE: Det gjor­de vondt da kram­pen tok Ei­nar Mi­kal Andreassen i mål­om­rå­det. Foto: Øyvind Askevold Kaarbø