Innebandylagets håp om å unngå direkte nedrykk skal avgjøres i to haller i løpet av to timer mellom klokka 14 og 16 lørdag. I Harstadhallen tar blåtrøyene imot Sandnes. I Apalløkka i Oslo spiller Grei mot Fredrikstad. Harstad eller Fredrikstad har like mange poeng før siste runde, men østfoldslaget har fire mål bedre målforskjell. Ett av lagene rykker ned. Det andre vil få en ekstrasjanse ved å spille kvalifisering mot 1.-divisjonsklubber om den 11. plassen i eliteserien.

- Verste motstander gjenstår

Sportslig leder og assistenttrener Nicolai Christensen i Harstad mener avslutningen på seriespillet ikke kan bli mer spennende enn dette.

– Vi har én sjanse igjen, men den verste motstanderen gjenstår av de vi skulle møte på tampen av sesongen. Sandnes er normalt bedre enn oss. Selv om vi skulle slå dem, er mulighetene store for at Fredrikstad slår Grei, som har vært pill råtten i det siste. Derfor kan det hende at selv ikke seier er godt nok for oss, sier Christensen.

Harstad gjør ikke noe hokus pokus i dagene fram mot kamp.

– Det er alltid fristende å finne på alt mulig rart i en slik situasjon, men vi endrer ikke noen som helst fordi vi er inne i en god steam. Det gjelder å ivareta flyten og bare glede oss, sier han.

– Ikke godt nok ennå

Harstad har prestert godt de siste to månedene, og er på øvre halvdel av eliteserietabellen om kampene spilt etter jul legges til grunn. Laget tok ikke et eneste poeng før jul på 12 forsøk. Etter jul har Harstad kapret 13 poeng på ni kamper. Kun fem lag har tatt flere poeng i perioden, og bare fire lag har skåret flere mål enn Harstad på samme tid.

– Foreløpig er det likevel ikke godt nok. Formtabellen er artig lesing, men betyr absolutt ingenting dersom vi rykker ned. Per i dag har vi ikke klart noe som helst; vi er fortsatt sist i eliteserien, sier Christensen.

For ett år siden berget Harstad elitekontrakten med Rune Johansens vinnermål i 3-2-seieren over Sveiva i siste kamp. Skåringen kom 18 sekunder før slutt. Da hadde Harstad alt i egne kølleblad. Nå må de ha hjelp fra Grei samtidig som Harstad gjør sin del av jobben.

– Eneste måte vi kan kontrollere dette, er at vi vinner med minst fem mål mer enn Fredrikstad eventuelt vinner over Grei. Bare å slå Sandnes er vanskelig. Det er utopi at vi også skal vinne med store siffer, sier en nøktern sportslig leder.

Stoltheten i behold

Christensen er uansett utfall tilfreds over måten Harstad har fremstått i andre halvdel av sesongen.

– Vi syns det var pinlig da vi tok juleferie 18. desember uten ett eneste poeng. Det var 12 poeng opp til kvalifiseringsplassen, men vi hadde ikke gitt opp selv om det var svært usannsynlig at vi skulle unngå nedrykk. Vi ønsket å vise publikum, som betaler for å se oss spille, at vi har stoltheten i behold. Det har vi gjort, og vist at vi faktisk er et bedre lag enn i fjor, sier Christensen.

SPORTSLIG LEDER: Nicolai Christensen Foto: Øyvind Askevold Kaarbø