Den daglige lederen for sykkelrittet inviterte Thor Hushovd og daværende BMC-rytter Philippe Gilbert, som nå sykler for QuikStep, på besøk i fjor høst. Verdensmesterne fra henholdsvis 2010 og 2012 fikk oppleve Andørja på en annen måte enn rytterne som skal starte årets Arctic Race of Norway på Engenes torsdag 10. august.

– Perfekt ide

– Vi var sammen på elgjakt. Da spurte jeg om hva de tenkte om å frakte rytterne med hurtigbåt over fjorden fra Harstad. De syns ideen var perfekt. For deltakerne blir det behagelig. De kan slappe av, ta seg en kopp kaffe og ha det komfortabelt på båten i stedet for å kjøre rundt i buss, som de er vant til, sier Dybdal.

Og slik blir det. 22 lag med til sammen 132 ryttere og følgepersonell sendes i to hurtigbåter og tar Arctic Race of Norway hjem til øya og stedet der ideen om et internasjonalt etapperitt ble unnfanget i 2006.

Tommelen opp fra Hushovd og Gilbert var ikke nødvendigvis avgjørende.

– Det kunne blitt start på Engenes uansett, men det er alltid greit å lytte til erfarne syklister som har vært med på mye.

Målgang på Engenes var derimot ikke et tema.

– Det handler om logistikk, og det krever mye mer for et sted å ha målgang enn start.

Overraskelse

Dybdal erkjenner at han har hatt lyst til å involvere Ibestad kommune på et tidspunkt. Nå er tiden inne.

– Det blir stas å få Arctic Race of Norway til hjemstedet i minijubileet. Dette er jo femte året vi arrangerer.

– Det har ikke vært viktig å ta rittet til Andørja og Ibestad. Rittet i seg selv er viktig, og vi har hele tiden sagt at vi må tore å spre rittet til flest mulig steder i landsdelen.

– Når det er sagt: Jeg blir ofte møtt med spørsmål om når rittet skal hjem. Like mange har spurt om det virkelig er mulig å få verdens største syklister i et internasjonalt ritt til lille Ibestad kommune. Jeg har hele tiden svart at det kan skje fortere enn folk flest aner, og jeg tror mangle blir overrasket over at det skjer allerede nå.