Kickbokseren er finalekandidat 2 til Harstad Sparebanks idrettspris - i samarbeid med Harstad Tidende. (For å stemme på Farstad Grøttem. Send sms til 2399 med kodeord HT IDRETT 2)

– 2016 har vært et bra år. Jeg har konkurrert i seniorklassen og fått bra motstand. Høydepunktet må nok være da jeg ble norgesmester i både lettkontakt og pointfight, sier Farstad Grøttem.

Hun var bare 15 år da NM-titlene ble sikret, og skulle egentlig konkurrert i ungdomsklasse. Farstad Grøttem fikk dispensasjon for å måle krefter med seniorene, og droppet derfor både ungdoms- og juniorklassen.

– Å gå opp til senior har gjort meg til en mye sterkere fighter. Motstanden er mye tøffere, og jeg må jobbe mer for å vinne. I min opprinnelige årsklasse ville jeg nok ikke utviklet meg like mye. Ulempen er at jeg risikerer å tape mer. Det var det som skjedde i de første seniorstevnene. Jeg tapte alltid første kamp i lettkontakt. Nå har jeg utviklet meg så mye at jeg klarer å ta gull også i senior.

Utfordringer

Farstad Grøttem vant norgescupen sammenlagt for senior, tok flust med gull, sølv og bronse i enkeltstevner, og kan vise til både gull og sølv i World Cup. For andre året på rad ble hun tatt hun til å representere Norge i et internasjonalt mesterskap. Farstad Grøttem fikk VM-bronse etter å ha tapt på delt dommeravgjørelse i semifinalen for utøveren som senere ble verdensmester.

Nettopp bronsen var den første av to tunge motbakker. Det tok tid før hun klarte å glede seg over medaljen.

– Nedturene kom først da jeg tapte etter en jevn kamp i VM. Etter mesterskapet flyttet jeg til Oslo og begynte på Wang toppidrett, noe som er en opptur i seg selv, men bytte til ny klubb har vært tungt. Jeg har tilhørt Tjeldsund Kickboxing Klubb siden jeg var 9 år, og plutselig flytte til en stor by, stor klubb og helt andre treningsrutiner bød på utfordringer. Konsekvensen var et dårlig stevne for min del i Scandinavian Open, sier Farstad Grøttem om debuten for storklubben Fighter.

Tilvenningstid

Hun tapte første kamp for Fighter. Etter hvert har hun funnet roen og derfor prestert bedre. I høstens første norgescupstevne i november sto igjen Farstad Grøttem øverst på seierspallen.

Nå ser hun fremover.

– Denne sesongen er spesiell siden det er første vinteren som Fighter-utøver. Klubben tar godt vare på meg og miljøet er bra, men jeg føler fortsatt ikke helt at jeg tilhører her. Fortsatt er det som om jeg kun er på besøk. Derfor tar jeg det litt roligere denne sesongen, og skal bruke den til tilvenning. Jeg har ett mål i bakhodet, og det er en gang å bli tatt ut til VM i fullkontakt. Det er først når jeg kommer til senioralder at jeg virkelig skal prestere i ringen; jeg har mange år foran meg, sier 16-åringen, som faktisk kan konkurrere som junior i tre år til.

Ulempene veies opp mot verdien av å få satse for fullt.

– Jeg flyttet fra trygghet og familie og venner fra tiden på ungdomsskolen. Fordelen er at jeg får trene med de beste og har en mulighet til å bli best. Jeg går også på en toppidrettsskole, som tilpasser det slik at jeg skal kunne holde på med idretten på best mulig vis for å få en god utvikling. Idretten betyr så mye at det faktisk er verdt å flytte, sier hun.

Siste frist for å stemme er torsdag 15. desember kl 23.59

HØYDEPUNKT: I sitt første NM i seniorklasse, og sitt foreløpig siste NM for moderklubben Tjeldsund, vant Marlene Farstad Grøttem gullmedalje både i lettkontakt og pointfight. Foto: Nina Røberg
BRONSE: Marlene Farstad Grøttem med bronsemedaljen fra verdensmesterskapet. Foto: privat