Langrennsprofilen bruker sin egen historie til å advare yngre jenter

- Jeg er bekymret for at folk skal tro at man må være perfekt for å nå noe sted, sier Astrid Uhrenholdt Jacobsen.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen kommer med råd til unge utøvere. Foto: Terje Pedersen, NTB Scanpix 

sport

Langrennsløperen Astrid Uhrenholdt Jacobsen tror det er sunt at hun aldri ble hausset opp av hverken trenere, foreldre eller klubben.

29-åringen tok sitt første VM-gull allerede som 20-åring. Hun mener at dagens unge jenter som ønsker å nå opp i idretten, muligens har det tyngre.

I sommer har hun deltatt på en samling for lovende langrennsløpere på Storefjell, der det kun var kvinnelige utøvere og trenere.

Der holdt hun foredrag for gjengen og snakket om hva som er viktig for å lykkes.

- For meg handler det om trivsel. Jeg tror at man lettere trives i treningshverdagen ved å fokusere på egen utvikling og fremganger. Hvis jeg bare skulle tenkt på medaljer, hadde jeg ikke overlevd i langrennsleiren så lenge, sier hun.

Veteranen mener selv at hun har vært heldig, til tross for at den mangeårige landslagsløperen har hatt en rekke uhell og skader.

- Hvis man ikke blir dyrket som en ener, blir man mer opptatt av og finner glede i å bli bedre, ikke nødvendigvis av det å vinne. Alle mennesker er på et nivå der vi kan bli bedre. Alle er definitivt ikke best.

Må ikke ha medaljefokus

Uhrenholdt Jacobsen mener også at hvis man utvider fokus fra kun å gjelde medaljer, så kan man lettere ha fokus på å utvikle ferdigheter, for eksempel i staking. Da blir man dessuten bedre rustet til å takle nedturene som de fleste får.

- Å finne mestring i ferdigheter blir nemlig gull verdt når man møter motstand og medaljene uteblir. Det er alltid noe man utvikler og lærer selv i tyngre perioder. Hvis man slakter seg selv på grunn av medaljer som glapp, blir det imidlertid fort svart. Og da forsvinner motivasjonen til å fortsette.

- Er du bekymret for den langrennsgenerasjonen som nå vokser opp?

- Ja, jeg er bekymret for at folk skal tro at man må være perfekt for å nå noe sted. Det er dessuten så mye mer påvirkning utenfra enn jeg opplevde i den alderen, også gjennom mediene.

- Hva er ditt råd?

- Utøverne må finne ut hva de selv vil, og på bakgrunn av det prioritere sin tid og energi. Jeg er bekymret for at de unge i dag ikke skal klare å sortere ut hva de skal bruke kreftene sine på, og at de ender opp med å prøve å være perfekte i alle sammenhenger. At kroppspresset overskygger de egentlige målene med idrettsutøvelsen. Det viktigste er idrettsglede, mestring og trivsel. Ingen er perfekte. Og ingen ser perfekte ut.

- Mener du at man ikke skal ha ambisjoner?

- Nei, store ambisjoner og høy målsetting er ikke farlig. Det avgjørende er hvordan man tar konsekvensene av de målsettingene. Å sette seg store mål er ikke skadelig, men man må også kunne tåle å ikke nå dem uten å føle seg som et mislykket menneske. "Enten går det bra, ellers går det over", er en fin tanke å ha i bakhodet for at det ikke skal bli for tungt å bære egne målsettinger.

Uhrenholdts gode råd

Oslo-løperens råd til dem som kommer bak er å stole på seg selv og lytte til kroppen sin. Det betyr at man i treningshverdagen nødvendigvis ikke skal holde følge med dem som ligger foran, og heller ikke sammenligne seg med de rundt seg.

Selv er hun ikke redd for å kjøre sitt eget løp, eller stå over en økt hvis det er riktig.

- Og hvis man klarer å kommunisere til treneren på forhånd hva slags tanker man bærer på, slipper man å ta en vanskelig avgjørelse underveis i et langt treningsløp.

Hun mener at hun aldri hadde «holdt ut» så lenge i langrenn, dersom det var andre ting enn egen indre motivasjon som hadde drevet henne. Foruten langrenn, har hun klart å komme halvveis i medisinstudiet.

I møtet med alle jentene på Storefjell, ble hun imponert over dem. Praten om selvfølelse og selvtillit gikk lett.

- Det virket som om de hadde stor omsorg for hverandre. Det var ingen klikker. I veldig mange andre sammenhenger med store jentegrupper er det ofte det. Jeg håper de kan se tilbake på dette som arenaen der lange og gode bekjent- og vennskapene startet å spire.

PS: Astrid Uhrenholdt Jacobsen møter de andre på landslaget til samling fra 7.–13. august.