Hva er da mer naturlig enn å sende 14-åringene på håndballturnering i Harstad? tenkte Elin Bringeland.

Hun het tidligere Stenhaug da hun spilte i 1.-divisjon for Lia Brage og i 2.-divisjon for moderklubben Harstad, og har fortsatt familie i hjembyen selv om foreldrene er gått bort.

– Jeg har lyst til at guttene skal få se hvor jeg kommer fra, og oppleve midnattssola og nordnorsk kultur, ja, rett og slett en helt annen atmosfære enn den de kjenner fra Vestlandet. De skal få gjøre seg kjent med det nordnorske lynnet, sier Bringeland.

– Jeg håper guttene blir tatt godt imot av de andre lagene, og at vi blir involvert og snakket med. Jeg har framhevet åpenheten og gjestfriheten.

Positive

Derfor stiller Austrått i 14-årsklassen under Landsås cup kommende langhelg.

– Egentlig har jeg gått av som trener for guttene, men tanken er at opplevelsen av Nord-Norge er en siste gave fra meg til laget. Jeg var veldig spent på foreldrenes reaksjon da jeg lanserte ideen, sier Bringeland.

Hun fikk ingen motstand, og responsen var i all hovedsak udelt positiv.

– Her på Vestlandet lever vi i et klimamessig u-land. Da er det fort gjort at foreldrene heller vi bruke pengene på turer til varmere strøk enn Harstad.

13 spillere har lyst til å reise til Harstad, og ankommer torsdag. Bare i flybilleter, transport og overnatting må de ut med over 5.000 kroner hver. Noe har de jobbet inn, og noe må betales av foreldrene.

Fredag kveld spilles de første to kampene.

– Som aktiv fikk jeg se hele Norge. Vi reiste til Finnmark og Indre Troms med Harstad Håndballklubb, og til Stavanger, Bergen og Østlandet med Lia Brage. Det var veldig kjekt. Jeg e derfor glad for at turen gikk i orden. Dessverre er det ikke mange håndballag som reiser nordover, sier Bringeland.

Spente

Hun har tre barn. Sønnen Sander skal spille i cupen, som kan bli hans avskjed med håndball - på mammas gamle hjemmebaner. Sander er regjerende europamester i brasiliansk jiu jitsu, og tok bronse i siste verdensmesterskap. Kampsporten tar så mye tid at håndballen etter hvert må vike.

– Han er halvt harstadværing, og synes det er artig at han også skal få spille håndball i nord.

– Både Sander, resten av laget og jeg gleder oss veldig. Vi ser spente på nivået. Blir vi gruset, er det bra for mitt rykte som håndballspiller, humrer Bringeland.

– Turneringen synes å være veldig bra både med tanke på deltakelse og opplevelser, som konserten Landsås på scenen. Jeg må få lov til å rose Landsås for dette store arrangementet. Vi hadde ikke tatt turen om det ikke var for kvaliteten på turneringen, sier Bringeland.

Turneringen var fulltegnet flere uker før påmeldingsfristen gikk ut.

Til NM

Bringeland har for øvrig ikke kastet ball for siste gang for Harstad. 47-åringen skal til høsten spille norgesmesterskap for veteraner med gamle lagvenninner i HHK.

– Det blir vårt fjerde NM, og vi må i alle fall holde på til vi runder 50, sier hun.

GJENFORENING: Elin Bringeland (t.v.) holder kontakten med tidligere medspillere. Her gjenforent med Tone Holte Løvås i Harstad Håndballklubb under norgesmesterskapet for veteraner i 2014. Foto: privat