Ekteparet Nina og Ole Martin Røberg i Ramsund er nominert til ildsjelprisen for sin oppofrende innsats for Tjeldsund Kickboxing Klubb. Ole Martin (43) har vært med siden 1988 da klubben, som opprinnelig het Tårstad Karateklubb, var fire år gammel. Kona har trent kickboksing siden 1999, og har i de senere år tatt et stort ansvar både som trener, rekruttansvarlig og styremedlem i hovedidrettslaget, Tjeldsund IL, som kickbokserne er en undergruppe av. Sammen driver de kickbokserdelen av laget. Nasjonalt er Nina talentkoordinator for aldersgruppa 13-19 år.

For å stemme på Nina og Ole Martin Røberg, send sms med stikkordet HT ILDSJEL 3 til 2399 (5 kroner per sms, maksimalt 8 stemmer)

Kona har full kontroll

– Da jeg flyttet til bygda i 1999, var jeg med Ole på trening. Det var fryktelig kjedelig bare å se på. Jeg begynte å slå litt i lufta og trene grunnleggende teknikker. For min del tok det virkelig av etter at jeg gikk min første kamp i 2004, sier Nina (40), som nok kunne vært i aksjon på matta tidligere om det ikke var for at hun i mellomtiden gikk gjennom to graviditeter.

Nina var egentig fotballspiller, og hevdet seg i 1.-divisjon for Linderud. Hun kommer fra Kjelsås, og ble kjent med Ole Martin i et lystig lag i Tromsø. De ble kjærester rett før årtusenskiftet. Hun ble dratt inn i idretten gjennom mannens brennende engasjement.

– Nina har vært en rakett i klubben egentlig helt siden 1999. Vi fikk barna Sander i 2001, Celine i 2002 og Stian i 2007. Etter hvert som de har vokst opp, har Nina tatt veldig stort ansvar for klubben og utøverne. Hun har kontroll på alt. Lurer du på noe, er Nina rett person å spørre, sier Ole Martin.

Han har vært trener siden 1989/90-sesongen, og fikk også med seg et NM-sølv i fullkontakt som aktiv utøver i 1991.

– Oppslutningen har gått i bølger siden 1984. Etter en bra periode på begynnelsen av 2000-tallet, tok det virkelig av på slutten av tiåret etter at vi inviterte oss inn i gymtimer på skolen. Parallelt begynte vi å reise ut for å konkurrerer. Bredden er større enn noen gang, og vi har i seks år hatt utøvere som presterer både nasjonalt og internasjonalt, sier Ole Martin Røberg.

11 NM-gull

I 2012 ble Mari Lovise Lidal norgesmester for ungdom. I år vant utøvere fra klubben hele sju NM-gull. Marlene Farstad Grøttem vant to av dem i seniorklassen selv om hun skulle gått to klasser under sammen med ungdommer. Til sammen 11 gull totalt for ungdom, junior og senior er det blitt på fem år, samt en rekke sølv og bronse. Hver eneste sesong fra og med 2011 har klubben hatt minst to klassevinnere i norgescupen sammenlagt. Ekteparet Røberg tar ikke æren alene.

– Håkon Solaas og Alf Kolsing stiftet klubben i 1984. Alf var min trener da jeg begynte, og er nok den viktigste personen i vår historie selv om han ikke er like mye med i dag. Klubbens stil rent kickboksingmessig stammer fra Alf. Vi bærer frukter av grunnlaget han la, sier Ole Martin.

Satsingen skjer på den enkelte utøvers premisser.

– Vi trener ungene fra de kommer usikre på første trening, kanskje fordi venninna er der mer enn at de har lyst til å lære kickbosking, til vi ser utvikling og ungene selv etterspør mer trening jo mer motiverte de blir. Vi har vært heldige som har fått fram ungdom, som ønsker å oppnå noe. For disse stiller vi opp ekstra i helgene, eller klokka seks på morgenkvisten for ei løpeøkt, kanskje et motbakkeløp, eller en runde med styrketrening.

– Det er uansett viktig å understreke at vi har en klubb for alle: Noen er her for å trene styrke og balanse, noen er her for å bli verdensmestere, andre er her for å gå ned i vekt. Vi trenger alle sammen - og alle bidrar for hverandre. Det så vi viktighet av i NM hvor vi hjalp til og passet på hverandre. Derfor ble vi beste klubb i mesterskapet, sier trenerne.

Utfyller hverandre

Ekteparets drivkraft hentes fra engasjementet ungdommene og foreldregruppa utstråler.

– Vi utfyller hverandre bra. Selvsagt har vi diskusjoner, og vi ser at enkelte utøvere responderer bedre på den ene enn den andre av oss. Ingen av oss blir fornærmet av det. Vi jobber som et team uansett, sier Nina.

To av de tre barna deres er kickboksere. Den yngste er foreløpig ikke interessert. Fotball går foran alt.

– Våre barn tvinges ikke inn i kickboksing. De får velge selv.

Mellom 40 og 50 barn og voksne trener i klubbens regi. Det er et høyt antall for noen små bygder i Tjeldsund kommune. Ekteparet Røberg har hånda på rattet i alt som skjer.

– Hvem skal drive klubben videre når ungene deres slutter?

– Det er ikke ei problemstilling. Husk at vi har trent kickboksere uten ungene til stede i de fleste årene, sier Ole Martin.

HEDER: Ole Martin Røberg mottok blomster og gave fra ordfører Liv Kristin Johnsen da Tjeldsund kommune hedret klubben etter årets NM, som ga sju gull, sju sølv og åtte bronse. Foto: privat
SPARRING: Ungdomsskoleelevene André Jensen (til venstre) og Mats Pettersen sparrer mens trener Ole Martin Røberg instruerer i forbindelse med ei økt i 2003. Foto: Per Jan Pedersen
MESTVINNENDE: Marlene Farstad Grøttem har vunnet fire NM-gull de siste årene. Tenerne Nina Røberg og Ole Martin Røberg har fått fram vinnere gjennom satsing på bredde. Foto: privat
SAMARBEID: Ole Martin Rødberg og Alf Kolsing har jobbet tett sammen med kickbokserne over tid. Her får tidligere EM-deltaker Mari Lovise Lidal instruksjon under kamp. Foto: Kjell Magne Angelsen