I dag starter «Sykle til jobben»-aksjonen, men sykkelen er kanskje ikke klar. En enkel vårvask av sykkelen gir god komfort, bedre bremser og sykkelen lever lenger.

- Du trenger ikke lang tid for å ta vårvasken på sykkelen. Det holder med litt Zalo, bremserens, svamp, børste og olje, sier Jan Ivar Engebretsen, kommunikasjonsrådgiver i NAF.

- Det er faktisk slik at er du i fysisk aktivitet en halv time om dagen forlenger du livet. Men skal jobbturen og treningsøkta bli lystbetont, må sykkelen være klar for det. Derfor har vi lagd en film med enkle tips for vårvasken av sykkelen. En rengjort sykkel med gode bremser og smurt kjede er viktig, sier Engebretsen i en pressemelding.

I tillegg til vask av sykkelen og smøring av kjedet, er det lurt å gå over dekk og bremser på sykkelen. Særlig de som har felgbremser med klosser, må sjekke om klossene er slitt. Det samme gjelder dekkene. Du trenger ikke være noen ekspert på sykkelvedlikehold, og det er ikke sikkert du trenger å bruke penger på et sykkelverksted for å klargjøre sykkelen.

- Det er enkelt å bytte både bremseklosser og dekk på sykkelen. Ikke trenger du masse fancy verktøy for å få det til heller. En sjekk av bremse- og gir-vaiere er også lurt, sier Jan Ivar Engebretsen.

- Og klarer du det ikke selv, er det god hjelp å få i en sportsbutikk, avslutter han.

Jan Ivar Engebretsen, kommunikasjonsrådgiver i NAF.