Nordsykehuset melder på sin hjemmeside at totalt 14 pasienter har kommet til sykehuset. Pressevakten hos Nordlandssykehuset forteller til VG at alle disse 14 var om bord i bussen.

– Det er kommet til sammen 14 pasienter til sykehuset. Ulik skadestatus, men ingen kritisk eller livstruende skadd. Pasientene ivaretas på sykehuset på Gravdal, skriver Nordlandsykehuset.

Politiet fikk første melding om ulykken klokken 10.20. Personen som ringte inn, så bussen skli og velte.

– Da nødetatene kom frem, skjønte vi at det var litt verre enn en liten bussvelt, forteller operasjonslederen.

Tidligere lørdag formiddag meldte politiet at flere personer var fastklemt og at ambulansepersonell drev førstehjelp på stedet.

Er du på stedet? Tips oss her!

Det er snakk om en turistbuss med 36 eldre passasjerer om bord – i tillegg til sjåfør og en turguide. Politiet opplyser om at busselskapet er fra Litauen og turfølget fra Italia.

– Ulykken skjedde i nærheten av turistmålet Hauklandstranda. Det er usikkert om bussen var på vei til eller fra stranden, sier operasjonsleder Ivar Bo Nilsson til VG.

– Hva vet dere om årsaken til ulykken?

– Det er altfor tidlig å si. Det er glatt på stedet og vanskelige kjøreforhold, så det er nærliggende å tro at det er grunnen, sier Nilsson.

Politiet har startet etterforskning i saken.

Krisestab på plass

Operasjonslederen forklarer at en buss er på plass for å frakte uskadede og lettere skadede personer bort fra stedet.

De sjekkes på legevakten før de kjøres til rådhuset:

– Vi samarbeider med Vestvågøy kommune om å ivareta dem der, sier Nilsson.

Ordfører Anne Sand opplyser til VG at kommunen har satt krisestab.

Kommunedirektør Morten Dyrstad sier til VG at de jobber med å få oversikt over hendelsen og etablere de nødvendige funksjonene.

– Vi har satt kriseledelse. Innenfor det ligger psykososialt kriseteam som kan ta imot de berørte, og evakuerte- og pårørendesenter hvor vi tar imot de som ikke er skadet og eventuelt pårørende av disse, sier Dyrstad.

Dårlig vær og vanskelige forhold

– Alt av mannskap vi har på Leknes er sendt ut for å bistå. Det skal være vanskelige kjøreforhold på stedet, sa overbrannmester Terje Øverdal i 110-sentralen til VG tidligere lørdag.

Også redningshelikoptre fra Bodø og Tromsø rykket ut.

Helikopteret fra Tromsø har imidlertid blitt kalt tilbake, fordi omfanget av hendelsen var mindre enn først antatt. Det opplyser redningsleder Ørjan Delbekk i Hovedredningssentralen til VG.

– Alle nødetatene er nå på skadestedet. De jobber med å evakuere øvrige, som blir sendt til legesjekk, sier Delbekk klokken 11.32.

Han forteller om tett tåke i området, som gjorde at helikopteret fra Bodø så seg nødt til å lande et annet sted enn på ulykkesstedet.

Veien er sperret som følge av ulykken. Roar Jensen jobber med å dirigere trafikken på stedet.

– Det er kommet masse ambulanser til stedet, sa han til VG tidligere lørdag formiddag.

Han jobber hos entreprenørselskapet Presis Vegdrift og er blitt kalt ut på grunn av ulykken.

Bernt Windstad i Lofoten Tours opplyser til VG at en av deres busser var blant de første på ulykkesstedet. Selskapet eier ikke bussen som var i ulykken.

Windstad forteller at sjåføren av hans buss bisto på ulykkesstedet.

– Han prøvde å få oversikt, se om noen trengte umiddelbar hjelp, og å få kontakt med sjåføren, sier Windstad.