Torsdag kveld var om lag 60 personer innen jord- og landbruksyrker, investorer samt lokale innbyggere samlet på Rå videregående skole på Borkenes. De var møtt for å høre mer om planene rundt matkultursenter- prosjektet.

- Vi er her i dag for å presentere prosjekt og utrede muligheten, grunnlaget og interessen. For oss er det viktig å avdekke hvem og hvor mange næringsaktører som er klar til å forplikte seg inn i et kommersielt bedriftsnettverk, sier prosjektleder Ellen Eliseussen.

Prosjektgruppa

Etter den offisielle åpningen av ordfører i Kvæfjord, Torbjørn Larsen, inviterte Eliseussen tre deltakere i prosjektgruppa, Nils Arthur Geitanger fra Hoelstuen, Jan Erik Kristoffersen fra Visit Harstad og Svein Inge Jakobsen fra Nortura til å holde hvert sitt korte innlegg.

- Jeg har 38 års erfaring fra jobb i restaurant. Hoelstuen, som jeg driver i dag, samarbeider med 4 roser, Umami og Røkenes gård. Tillit og støtte er viktig ved samarbeid i næringen, sier Geitanger og legger til:

- Vi må opplever at stadig flere mennesker, lokalt, nasjonalt og internasjonalt er opptatt av matopplevelser, noe vi og kan bruke i vårt matkultursenter- prosjekt, sier han.

Visit Harstad

- Kvæfjordprodukter er en del av regionale reiselivpakker på tvers av kommuner, fylker, land og by, i restauranter, båter, lavvoer og steder, sier Kristoffersen. I Visit Harstad.

- Harstad er avhengig av regionene rundt oss, og samarbeidet vi har knyttet til oss med våre nabokommuner bidrar til at turiststrømmen kan sirkulere mellom kommunene. Sammen kan vi bygge stolthet rundt smaksopplevelser og lokale mattradisjoner, sier Kristoffersen.

Svein-Inge Jakobsen, regionsjef Nord i Nortura fortalte om potensialet som ligger i Kvæfjord og landbruket i Nord Norge. Han viste til hvilke prosjekter Nortura driver med, og hvordan de kan bidra til utvikling av lokal mat. Han forklarte også hvorfor det er viktig å bygge opp merkevarer av lokale produkter.

- Lokalmat defineres som matproduksjon og servering som er nært knyttet til råvareprodusenten. Alt dette kan vi finne i Kvæfjord kommune, sier Jakobsen

- Dette er en viktig grunn til at nordnorsk mat- og matopplevelser må bli langt mer tilgjengelig, sier han.

Videregående skole

Rå videregående skole på Borkenes er samarbeidspartner i matkultursenter- prosjektet. Ungdommer fra kokk- og servitørlinjen lagde kveldsmat basert på lokale varer, ved hjelp av Svein Erik Bonnier. Deltakerne kunne smake mat som blåskjell, pinnekjøtt boller, snøfrisk, fargerike sushi, røkt kjøtt og mye mer.

- Det var hektiske dager for oss som også driver egen gård ved skolen. Det er innhøstingstid, men takket være erfaring og samarbeid mellom ungdommer og bønder har vi fått dette til, sier Bonnier som er adjunkt og kokk ved Rå videregående skole .

- Vi har jobbet i tre dager for å tilrettelegge for denne kvelden. Det gir oss god erfaring og muligheter for å lage lignende arrangementer i fremtiden, sier elev Daniel Alexander Rasmussen.

Arbeidsplass

- Matkultursenter- prosjekt kan være en enorm mulighet for Kvæfjord. Vi må bygge opp kultursenteret, etablere og investere her. Vi trenger en spiseplass med lokal mat i kommunen, sier Eliseussen.

- Dette kan være en måte å få ungdommer til å bli her og å skaffe dem en arbeidsplass. De viktigste ingrediensene har vi på egne hender i form av lokal mat, lokale opplevelser og lokal historie. sier hun.

Her prosjektleder, Ellen Eliseussen sammen med ordfører i Kvæfjord, Torbjørn Larsen. Foto: Katarzyna Swiatlon
Lokale innbyggere samlet på Rå videregående skole på Borkenes for å høre mer om planene rundt matkultursenter- prosjektet.
Deltakerne kunne smake mat basert på lokale varer. Foto: Katarzyna Swiatlon