Det ble en strålende suksess, der øyriket fikk vist seg fra sin vakreste side. Og for noen fantastiske sangere regionen har fostret frem! Legg til Hærens musikkorps i storslag, så lå det virkelig til rette for hjemmeseier, med flere biskoper og minister til stede. Bedre kan det neppe bli.

I kinoen hadde jeg samme kveld den store gleden av å overvære premieren på den glimrende kvenske danseforestillingen Karhutanssi – ei forestilling som har vakt nasjonal oppmerksomhet. Her har Festspillene vært en viktig samarbeidspartner og katalysator gjennom vår ordning “Open Call”, som også er støttet av Talent Norge og Sparebank1 Nord-Norge Samfunnsløftet.

Gjennom ordningen får kunstnerne ikke bare økonomisk støtte, men også en internasjonal mentor, som samtidig gir det nordlige kunstfeltet flere internasjonale koblinger.  Slike nettverk er viktig for å videreutvikle kunsten og kunstnerne i nord, ett av Festspillenes kjerneoppgaver.

Denne uken har vi to fagprogrammer, Nordaførr og Talentakademiet, som delvis overlapper hverandre. De samler artister, kunstnere og andre fra kulturbransjen for å bli bedre kjent med hverandre, lære av hverandre og kanskje utvikle nye ideer og prosjekter. Workshops og innsikt i egne kunstneriske prosesser blir gitt av aktører fra Festspillenes program; alle internasjonale og nasjonale kunstnere som har en helt spesiell ekspertise innenfor sine respektive felt.

Blant deltakerne er Valgeir Sigurðsson, som sammen med Benjamin Abel Meirhaeghe bergtok publikum i Storsalen søndag i den uendelig vakre The Art of Listening, også et av årets kunstneriske høydepunkt for meg.

Nå tror jeg ikke været spiller noe stor rolle for disse deltakerne. De vet hva de får, og at de kun får det her på Festspillene. Men for fremtidens potensielle fremtidige kunstnere og kunstinteresserte - ungene i SNN-parken – er sola en kjærkommen gjest.  I dag ventet vi 40 små besøkende når parken åpnet - det føltes mer som 400. Det er festspill slik det skal være.