Frøydis Aakenes (29) hadde akkurat kommet hjem fra en tre måneders flåtetur i Amazonas, da ideen kom på bordet i januar. En seilbåt av typen Katamaran 45 fot var til salgs. Tanken om jordomseiling foreslo kjæresten Ole-Sigurd Etterli (35).

– Han spurte meg om vi skulle kjøpe båten, og legge ut på jordomseiling. Forslaget kom litt på tull, men jeg tente litt på ideen. I løpet av den kvelden var egentlig planen lagt, sier 29-åringen.

Sa opp jobben

Nå har Aakenes, som har jobbet fire år i Statoil i Harstad, tatt sluttpakken, og kjæresten har sagt opp jobben i Tromsø og solgt leiligheten. Sammen med hunden Eddie legger det eventyrlystne paret ut på sin livs reise 1. august.

– Vi har ingen forpliktelser på den andre enden. Begrensningen er kanskje når pengene tar slutt. Så tenker vi å få inn noen sponsorer. Vi har også opprettet en blogg, sier Aakenes, som sier at paret har lagt opp reisen til en periode på to år.

Ferden starter fra Tromsø i seilbåten som har fått navnet ”Wavewolf”.

– Den er diger. Det er egentlig et lite skip. Vi har kjøpt stor båt for å kunne ta ombord venner som vi besøker på veien.

Jordomseilingen har paret planlagt siden januar.

– Jeg har tenkt på jordomseiling før, men har ikke hatt en konkret drøm om akkurat det. Det er ikke slik at man bare har drømmer. Man skaper dem. Alle har ideer. Så handler det om å skape en drøm ut av en idé, sier Aakenes, som opprinnelig er fra Langesund i Telemark.

Planlagt rute

Fra Tromsø går ruta videre til Grand Canaria. Deretter seiler de over Atlanterhavet, til Karibien og gjennom Panamakanalen, før de krysser Stillehavet til Indonesia. Planen er å runde Sør-Afrika og seiler en svipptur innom Svalbard før de ankommer Norge.

– Man må forholde seg til en del sesonger. Det er mye orkaner i Atlanterhavet i visse måneder. Ruta vi har lagt opp er ganske tradisjonell, forklarer hun.

Hun forteller at det er mye å sette seg inn i før den ambisiøse ferden.

– Det er mange farer. Orkaner er én ting. Pirater. Utstyr som blir ødelagt. Konteinere i Atlanterhavet som båten kan krasje i. Hvaler som ligger i vannoverflaten og sover.

– Samtidig er det ikke så utradisjonelt å dra på jordomseiling. Det finnes Facebook-grupper for langturseilere der det står mange tips. Det har vi dratt nytte av.

Julefeiring i Karibien

Seilbåten er hentet i Kristiansand, og ligger nå på Fjelldal. Planen er å frakte den opp til Tromsø for å klargjøre den før reisen. De har også seilet en prøvetur til byen.

– Vi brukte 15 dager til Tromsø. Da skjønner vi hvor sinnssykt lang tid det vil ta rundt Jorda.

– Hva sier familien til at dere blir borte i to år på havet?

– Jeg har gjort litt andre sprell opp gjennom livet. Mamma hadde vært så redd da jeg var i Amazonas, så jeg kviet meg litt for å si at vi nå skal legge ut på jordomseiling, og i tillegg fortelle at jeg hadde sagt opp jobben i Statoil. Men både mamma og pappa tok det ganske greit. Vi har invitert foreldrene våre til Karibien for å feire jul, sier Aakenes.

Hun er ikke bekymret for å stå uten jobb når reisen er over.

– Mye skjer på to år. Det er ikke noe å bekymre seg over for det er langt frem i tid. Vi gleder oss utrolig mye til reisen starter.

SEILERE: Kjæresteparet Ole-Sigurd Etterli og Frøydis Aakenes har vært på seiltur før. Frøydis har blant annet seilt over elva Amazonas i Sør-Amerika med en bambusflåte. Foto: Privat