BORTE: Den store varden til høyre ligger i en haug. Igjen står evenesvarden som med sin ringe høyde har overlevd i flere år. Foto: Harald Kandal

Rismålstinden er et fjell der grensen mellom Skånland og Evenes går over toppunktet.

I starten av september var Harald Kandal fra Evenskjer på tur til toppen og oppdaget at den henimot to meter høye varden var revet ned.

– For ett år siden sto den gamle. Jeg stiller meg undrende til at uvær skulle ha tatt varden, sier turgåeren som har vært på toppen flere ganger.

– De siste tre årene har jeg vært på toppen en gang hver sommer. Og jeg var der også på 1970- og 1980-tallet. Varden har altså stått der i flere tiår, sier Kandal, som liker dårlig at varden ikke er noen varde lenger.

Og han har vanskelig for å tro at det er gjort hærverk på varden.

– Det virker merkelig at noen skulle ha gått til toppen for å bedrive hærverk, sier han.

Beklager

Rundt 20 meter nedenfor den gamle varden står det en halvmeter høy varde. Den har også stått der i flere år. På varden er det satt opp en postkasse der toppturgåere kan registrere sin tur.

Leder i Evenes turlag, Torill Larsen, understreker at de ikke har noen turløype til denne toppen.

– Vi har 20 turmål i Evenes turlag, men Rismålstinden er ikke et av dem. Så dette har ingenting med turlaget å gjøre, sier hun. – Men vi beklager at storvarden er borte.

Neppe hærverk

Det gjør også lederen for Toppturgruppe Evenes, Bjørn Magne Tversland. Han startet toppturgruppa i 2000 for folk som søkte topputfordringer.

– Vi undret oss også over at varden var nede, noe vi oppdaget i august da vi var der for å sette opp postkassen på den lille varden - evenesvarden. Vi var ei gruppe på 10-12 stykker som da var på toppen, sier han.

Også medlemmene i turgruppa tenkte først på hærverk, men kom til at det neppe var gjort hærverk.

– Vi tenkte nok at noen kunne ha revet ned varden, men undret likevel over det. Steinen fra varden ligger i en haug. Hadde noen revet den ned ville vel steinen blitt dyttet over til en side eller slengt rundt.

Uværsskade?

Tversland har fått henvendelser om at de skulle ha revet varden.

– Det har vi altså ikke gjort. Det er ingen tydelige hærverkstegn, det virker som sagt som at den har rast sammen, sier han. – Men det skal jo noe til for å rive en varde, avslutter han.

Kanskje er forklaringen å finne 29. september i fjor, da et forrykende uvær førte til skader i lavlandet. Blant annet ble Skånland kirke, som har stått for vær og vind i 115 år, skadet av stormen. Takstein og panelbord i tårnet ble blåst løs og falt ned på portalen over inngangspartiet, som ga etter og falt ned.

Les også: Skånland kirke skadet i stormen

Når det gikk så hardt ut over bygninger i lavlandet skal man muligens ikke se bort fra at en gammel varde har måtte gi tapt for været.