Folk har kjøpt tomter, ønsker å kjøpe, men får ikke lov å bygge. Flere reagerer på at det ikke skal være lov å bygge i det ferdig regulerte boligfeltet på Fenes, spesielt etter at det er brukt et milliardbeløp på tunnel og bru til Øyriket.

Lisbeth Hansen er en øyværingen som har lyst til å bosette seg i Altevika, men får nei til å legge inn vann i boligen.

– Jeg har kjøpt en eldre bolig som ikke har innlagt vann. Huset er pusset opp, men skal jeg bo der fast må jeg bygge ut å legge inn vann. Jeg har fått beskjed fra kommunen at jeg vil få avslag på søknaden da det ikke er nok vannkapasitet, sier hun.

Vil ha et tydelig svar fra kommunen

I dag jobber hun i politiet i Tromsø og pendler til øya.

– Min familie har bodd på øya i flere generasjoner. Jeg går av med pensjon om et par år og ønsker å bosette meg på Sandsøy. Akkurat det ser litt mørkt ut nå, sier hun.

Flere vil flytte til Sandsøy. Foto: Privat

Hansen sier hun ønsker ikke å bli pensjonist i byen. Hun mener det er viktig at politikerne legger forholdene til rette også i distriktene. Hun forteller at det kan virke som vannproblemene er ikke av nyere dato de hun får flere sms om problemer med vannet som at det må kokes.

– Området er helt fantastisk- Det handler om livskvalitet og hvordan man vil leve livet. Det er i distriktene verdiene skapes både med fiskeoppdrett, gårdsbruk og dyrking av grønnsaker. Det bør politikerne være klar over, sier Hansen.

Noen som har kontaktet Harstad Tidende har holdt på i seks år i et håp om å få kjøpe eller bygge. De sier det hele tiden har kommet tvetydige svar fra kommunen. Tomtekjøpere som Harstad Tidende har snakket med, som ikke vil stå fram i avisen, sier de har kjøpt tomt i god tro, området er regulert og klar for bygging.

– Etter hvert har vi blitt klar over at det ikke skal være tilgang til nok vann. Kommunen skylder på brann som skal nekte flere boliger da det ikke er nok slokkevann ved en brann, mens brann igjen skylder på kommunen. Vi er flere som ønsker å bosette oss i øyriket, men får ikke mulighet av kommunen. Vi ønsker et klart svar, sier en av dem.

De sier at distriktet må prioritere distriktete, og ber politikerne om å legge penger i neste års budsjett til et høydebasseng på Fenes. I dag får øya også vann fra et kommunalt vannverk på Grytøy.

– Vi er på ballen

Harstad brann og redning har ikke vært involvert i dette prosjektet, men de sier på generelt grunnlag at de liker svært dårlig at det føres opp boliger uten tilstrekkelig med slokkevann. Kravet er på minimum 20 liter per sekund på vanntrykket.

Ordfører Kari-Anne Opsal (Ap). Foto: Odd Leif Andreassen

Ordfører Kari-Anne Opsal sier dette er en sak som øyboerne Edvin Eriksen (SV) og Anne-Margrethe Eneberg (Sp) har tatt i et møte i posisjonen. Ifølge Opsal vil de ha saken med i budsjettforhandlingene.

– Jeg har bedt om mer informasjon før vi tar denne saken opp i forhandlingene. Vi er på ballen og først i desembermøtet blir det bestemt om vi skal bruke penger på større vannforsyning til Sandsøy, sier hun.