79 flyktninger, små og store, reiste onsdag med buss til Gressholman fra mottaket i Kvæfjord.

Harstad Tidende har snakket med noen av dem som var ute i varmen.

Fint å oppleve som en stor familie

– Det har vært en superbra dag! Vi har badet og hørt på musikk, sier Yocelin Montoya (28) med et smil om munnen.

Yoselin Montoya (28) ser på de andre bosatte på mottaket som en stor familie. Foto: Melissa Frantzen

Hun forteller at det var kjølig å bade i havet. 28-åringen fra Colombia kom til Kvæfjord for omtrent to måneder siden. Montoya synes det har vært fint å få dele denne dagen med de andre beboerne på mottaket, som hun ser på som en stor familie.

En som deler denne opplevelsen med Montana er Tatiana Andrado (27), som sammen med mannen Wilson Garcia (30) og sønnen Brady Garcia (7), kom til mottaket for tre måneder siden. Også de er fra Colombia.

– Det har vært en god opplevelse, som har vært hyggelig og gøy, sier syvåringen

Tatiana Andrado (27) og Wilson Garcia (30) kom sammen med sønnen Brady Garcia (7) til Norge for tre måneder siden. Foto: Melissa Frantzen

Det sier også foreldrene til Brady. Andrado kan tilføye at hun har lært om ulike kulturer iløpet av dagen og at mannen har badet i havet.

Takknemlig

Noen som også hadde blitt med på ekskursjonen var flyktningene Daniya Nabi (27), Mohammed Halabli (27), Biritan Habi (12) og Sardar Nabi (17),. De kom til Kvæfjord for omtrent syv måneder siden fra Syria.

– Havet var kaldt å bade i, sier Sardar Nabi.

Basel Siddik (28), Mohammad Halabli (27) og Sardar Nabi (17) var noen av de som badet i havet. Foto: Melissa Frantzen
Daniya Nabi (27) og Hiyam Nakrash (23) var fornøyd med dagen på Gressholman. Foto: Melissa Frantzen

Hiyam Nakrash (23) og Basel Siddik (28) hadde sammen med barna Riyad (6) og Lamis (4) valgt å melde seg på turen til Gressholman.

– Vi har spist pizza og tatt mange fine bilder, sier Hiyam Nakrash.

Familien fra Syria har også snakket med slektninger i hjemlandet over Facetime mens de har vært på Gressholman, hvor Basel Siddik og barna har badet.

– Det var ikke så veldig kaldt i vannet, sier Basel Siddik med et smil.

De ukrainske venninnene Anastasiya Diornime (28) og Polina Houodyska (40) kunne fortelle om en nydelig dag på Gressholman, som de er veldig takknemlige for.

– Vi har badet i havet et par ganger, selv om det var kaldt. Dagen har vært fantastisk fin med god mat og nydelig natur, forteller Diomome.

Anastasia Diornime (28) og Polina Houodyska (40) fra Ukraina. Foto: Melissa Frantzen

Tilpasser aktiviteter etter været

De ansatte ved mottaket i Kvæfjord forteller at de jobber for å gi flyktningene en meningsfull hverdag, spesielt i sommermånedene.

– Mange av beboerne har etterspurt en slik dag som i dag, sier Anette Norskott som er barnefaglig ansvarlig og konstituert mottaksleder under ferieavvikling.

– Vi oppfordrer frivilligheten til å bistå med å finne gode tilbud til beboerne. Det er mange som spør om det er mulig å komme seg på havet for å fiske. Dette er en av tingene de vil, men også alt annet som er gøy og spennende tas imot med åpne armer.

Hun forteller at de har mange barnefamilier som gjerne vil ha noe å fylle dagene med.

– Dessverre har de ikke økonomi til å delta, og derfor er vi helt avhengig av å få hjelp utenfra, sier hun.

Norskott forteller at hun personlig er veldig glad i Gressholman, og dersom hun ikke hadde vært på jobb, så hadde hun nok tatt turen dit selv.

Ansatte ved mottaket: Heidi Fagerheim, Anita Mykula og Anette Norskott. Foto: Melissa Frantzen

Over 50 prosent av de som bor på mottaket hadde meldt seg på ekskursjonen til Gressholman. Det var behov for to busser fra Evensen for å transportere alle.

De ansatte som var med på turen hadde en opplevelse av at de fleste var veldig fornøyd med dagen.

Natalia Jevces (25) sammen med sønnen Tumyr Kapshuk (3), kom til Norge for en og en halv måned siden fra Ukraina Foto: Melissa Frantzen
I likhet med tirsdag, hadde mange valgt å legge turen til Gressholman også på Onsdag. Foto: Melissa Frantzen