HARSTAD: Ronald Nilssen er en ung ildsjel på 52 år, som har viet 35 år av sitt livet til tjeneste for Medkila Idrettslag.

Det var ikke tilfeldig at han havnet der. Oppvokst på Åsby var det naturlig å søke til Medkila da han begynte å spille fotball i 10-årsalderen. Nilssen fulgte årsklassene og ble til slutt seniorspiller – til godt opp på 90-tallet.

– Som voksen ble det kun kamper på b-laget. Jeg fikk aldri sjansen på førstelaget; jeg var aldri god nok til det, sier han.

Gratisarbeider

God nok, og vel så det, har han likevel vært for klubben. Nilssen var bare 16 år da han påtok seg sitt første frivillige verv. Da som trener. Siden har han hatt de fleste frivillige verv. Lista er så lang at den vil ta plassen til denne saken om alt skulle nevnes. I kortform: Trener, oppmann, medlem utvalg og komiteer, styremedlem, styreleder, turneringsansvarlig og administrasjonsarbeid.

– Det er blitt mye i løpet av årene. Jeg vil si at det er en livsstil, og det har vært på godt og vondt, sier Nilsen.

Nettopp administrative oppgaver har han påtatt seg de siste to årene i en periode hvor Medkila måtte kutte kostnader og si opp fast ansatte.

– For klubben, ja, jeg har kjent personlig på det, har det vært veldig tungt de siste årene. Det gjør vondt å se Medkila slite, som den har gjort i perioder og kanskje spesielt fra 2013 og fram til nå. Da meldte jeg meg for administrativt arbeid.

- Det handler om å ta ansvar, sier han med trykk på de siste to ordene.

Nilssen har overtatt en del kontorarbeid. Han administrerer all post og informasjon inn og ut og er leddet mellom medlemmer og ledelse. I tillegg har han ansvar for at kabalen går opp med treningstider til klubbens rundt 40 lag.

– Daglig leder må få konsentrere seg om økonomiske oppgaver. Da må noen andre ta unna papirarbeid for å frigjøre tid til dette, forklarer Nilssen.

Jobben gjør han på ettermiddager og kvelder. Han har full jobb ved siden av.

– Så nå får du lønn fra klubben?

- Lønn? svarer Nilssen på en måte som gjør at journalisten skjønner hvor dumt spørsmålet er.

– Nei, jeg har vel kanskje fått ei vaffel eller to innimellom. Lønn har jeg aldri hatt for arbeidet i Medkila, sier han.

Rivende utvikling

Egen klubb har hedret Nilssen tre ganger. I 2005 ble han utnevnt til årets lagleder. Tre år senere fikk han klubbens hederspris. Det var ikke nok for en sliter som Nilssen. I 2011 ble han kronet med æresmedlemskap.

– Det var et stort øyeblikk. Før meg hadde bare sju personer fått denne hederen, og jeg var den gang yngst av alle mottakere. Klubben har virkelig satt pris på arbeidet jeg har gjort, og det har igjen gitt meg fine utmerkelser til å henge på veggen.

Medkila IL har vært i en rivende utvikling de siste drøye 20 årene. Klubben har vokst seg stor på aktivitet, og har parallelt tatt kvantesprang på anleggssiden med klubbhus i 1994, kunstgress i 2004 og fotballhall i 2010. Nilssen var en av de som sto mest på for klubbhuset.

For folk flest utenfor klubben er han mest kjent som mannen bak Romjulscupen. Siden 1984 har han hatt en finger med i spillet. Turneringer har han alltid tatt et ekstra tak for. Akkurat nå brenner han for videreutvikling av Harstad cup, som Medkila er samarbeidsklubb til Landsås om å arrangere. 130 lag deltok i år.

– Drømmen er å få godt over 200 lag, og at vi klarer å øke spesielt jenteandelen.

Idrettsgleden

– Hva er det som driver deg?

– Det spørsmålet har jeg stilt meg selv mange ganger. Jeg vet ikke annet svar enn at jeg ikke vil se Medkila IL gå til grunne, samt all gleden idretten gir. Det gir glede når seniorlagene vinner, men det største er å se ungene lykkes - kanskje spesielt de som har slitt og endelig knekker koden, sier Nilssen.

Cupfinaleseieren til kvinnelaget står som den største enkeltopplevelsen for Nilssen i hans tid i Medkila.

– Men reisene til Norway Cup, der vi røk ut på myntkast i 16.-delsfinale etter å ha vunnet cornerstatistikken 14-1, samt deltakelsen i Dana Cup med 40 unger og 150 til sammen i reisefølget, er vel så betydningsfulle for min del.

Slik stemmer du:

  • Kandidat 1: Svein Rist, Lødingen IL (send HT ildsjel 1 til 2399)

  • Kandidat 2: Ronald Nilssen, Medkila IL (send HT ildsjel 2 til 2399)

  • Kandidat 3: Tormod Johnsen, IF Kilkam (send HT ildsjel 3 til 2399)

  • Kandidat 4: Ole-Johan Rasmussen, Grytøy IL (send HT ildsjel 4 til 2399)

  • Kandidat 5: Yngve Lange, Ibestad IL (send HT ildsjel 5 til 2399)

Avstemmingen er åpen og pågår til 9. juni klokken 14.00. Maks åtte stemmer per mobilnummer. Koster 5 kroner per gang.