I følge Heide er nemlig Tromsø flinkest i klassen når det gjelder bruk av tørrfisk på restaurantene.

– Tromsø skiller seg ut fordi kjøkkensjefer og kokker etter hvert har opparbeidet mye kunnskap og erfaring på tørrfisk. De reiser også til Italia for å lære mer om hvordan den kan brukes, sier forskeren ifølge Fiskeriforskning.

Heide mener tørrfisk kan bli et viktig produkt på norske restauranter. For det er det ikke nå.

– I Tromsø har restaurantene vært flinke til å få fram forskjellige spennende retter av tørrfisk og lutefisk. Restaurantene stiller også krav om spesielle produktegenskaper, slik som smak, konsistens og farge, og dermed utvides spektret av retter som tilbys. Dette har bidratt til at flere restauranter kan ha tørrfisk og lutefisk på menyen uten at de må konkurrere om å tilby de samme produktene, sier Heide til Fiskeriforskning.

FLINKE: Tromsøs restauranter er gode på tørrfisk. Her grillet tørrfisk fra restauranten Arctandria. Foto: Lars Åke Andersen