Herleik Kristiansen har i lang tid vært kjent for sin kunst, blant annet for grafikken «Engleflokk» fra 1966, som det siste året har lyst opp kaifronten til Harstad.

Hans bortgang bekreftes av Norlandiart, som melder at Kristiansen gikk bort torsdag morgen på Bergsodden sykehjem.

– Herleik Kristiansens er omtalt som «Vår fremste outsider» av kunstanmeldere. Han ble en stor kunstner som for lengst er tatt inn i varmen både av kunstnere, anmeldere og publikum. Fra å være stemplet som ikke utviklingsdyktig, fikk han bred anerkjennelse både som menneske og kunstner. Hans eksempel har bidratt betydelig til å åpne øynene for samfunnets syn på utviklingshemmede. Han blir savnet, skriver Norlandia Art på sine sider.

Herleik ble født 21. oktober i Nesna kommune, og ble som 16-åring sendt til Trastad i Kvæfjord på grunn av sin utviklingshemming. Her ble han lagt merke til av sin formingslærer.

Her er Herleik Kristiansen ved Harstad havn i 2021, da grafikken «Engleflokk» ble avduket i Harstad sentrum. Foto: Kristin Kildal
«Engleflokk» henger i Harstad sentrum. Foto: Norlandiart

Han har vært en profesjonell kunstner som har jobbet med visuell kunst, særlig grafikk og keramikk, samt linoleumssnitt. Hans kunst er kjøpt inn av en rekke store institusjoner, blant annet Riksgalleriet og Nasjonalgalleriet.

– Var stolt av anerkjennelsen han fikk

Kunstnerne Are Andreassen og Karl Emil Rikardsen har fulgt Herleik siden 70-tallet.

– Harstad har mistet en personlighet og kunstner som kommer til å stå ikke bare i vår bys historie, men landets historie i lang lang tid fremover, sier Karl Emil Rikardsen.

Are Andreassen anså Herleik som venn og kollega. Herleik har til og med tilbrakt tid i Andreassens atelier på Fleinvær.

– Han var helt formidabel når han satt i gang å skjære ut de svære bildene med linosnitt med kniver. Han var en glimrende historieforteller. Man glemmer aldri en slik person. Han har betydd mye noe enormt for Harstad, sier Andreassen.

Harstadkunstnerne Karl Emil Rikardsen (t.v.) og Are Andreassen er sentrale da ei utstilling til Herleik Kristiansen ble vist i Oslo i 2022. Foto: Privat

Han minnes spesielt slutten av 70-tallet da Harstad hadde Trastadsenteret. Det var her han ble ordentlig kjent med Herleik, som sivilarbeider. Her ble det laget keramikk, bilder og mye annet som folk kunne gå innom å kjøpe.

– Stedet knyttet til seg folk med ulik yrkesbakgrunn. Det var et fantastisk sted som berørte folk, sier Andreassen.

Siden har han fulgt kunstneren.

– Han representerer historien om en liten gutt som ble sendt fra nordlandskysten og som klartret opp et enormt fjell. Da han kom hit. ble han erklært ikke opplæringsdyktig, til å bli kjøpt inn av alle store samlinger i Norge. Han har maktet mye motstand i livet.

Karl Emil Rikardsen minnes Hærleik som en fargerik, energirik og humørfylt person. Han mener at jobben Harstad har gjort, blant annet gjennom Trastadsenteret i sin tid for å legge til rette for Herleik og andre, er unik i norgessammenheng med tanke på integrering.

– Med sine evner og kunst har han vist oss bedre hva psykisk utviklingshemming er, gjort oss mer bevisst på menneskeverd. Før var utviklingshemmede langt på vei avstengt fra samfunnet. Dette endret seg, og Herleik har fått oppleve mye kjærlighet og varme i Harstad.

– Han var stolt av sin kunst og anerkjennelsen han fikk, og så på seg selv som kunstner med stor K.

Lager ny film

Rikardsen og Andreassen har de 4–5 siste årene jobbet med å løfte fra Herleiks kunst på ulike måter. Rikardsen viste i 2006 fram en film om kunstneren, og jobber i disse dager med enda en film som trolig vil komme på Altibox i år.