Gründerne er det nye gullet, er det sagt. Med fallet i oljeprisene har det gått opp for nasjonen Norge at vi må ha noe mer å leve av når produksjonen av det sorte gullet reduseres. Det snakkes nå mer om gründere som jakter nye ideer eller søker etter mer effektive løsninger som utfordrer dagens måte å gjøre ting på.

Samtidig er det viktig å påpeke at den viktigste innovasjonsjobben blir gjort av og i de store bedriftene - det er de som i all overskuelig fremtid vil være motoren for utviklingen av landet.Hver tiende jobb i landet ble skapt det siste året, og det er i hovedsak de største bedriftene som skaper dem.

Men noen tar sjansen på å starte for seg selv; tar risikoen med å leve ut en drøm - uten sikkerhetsnett og stor fare for å feile. For det er et faktum at de fleste oppstartsbedriftene ikke varer så mange år. Derfor er det viktig å heie på de som tar sjansen.

Trond Slettbakk i Kunnskapsparken Nord skriver litt om dette i denne utgaven av 68.47, og vi har i denne utgaven snakket med de som trives best med å være sin egen sjef, de som utvikler nye ideer og produkter - og sett litt på vilkårene og støtten gründerne får. Her  møter du blant andre eiendomsinvestoren, altmulig-brødrene, oppfinneren, systemutvikleren, rideskolelæreren og seriegründeren med mange års erfaring.

Vi har også møtt noen av de som utgjør Harstad Makers, en non-profit-organisasjon som ønsker å fremme interesse og nysgjerrighet for teknologi, vitenskap, håndverk samt entreprenørskap og innovasjon. Mandag 2. mai er det offisiell åpning av lokalene til Harstad Makers - midt i Harstad sentrum.

Vi ble imponert over hvem og hva som er her, og hva som skjer på våre breddegrader, rundt 68.47N. Blir du?

Les den siste utgaven her.

foto
68,47N - april 2016.