«Mannegruppa Ottar» har fått mye oppmerksomhet i media etter at flere kvinner har blitt grovt hetset i den lukkede Facebook-gruppa med 38.000 medlemmer.

På grunn av mye negativ omtale startet gruppa en innsamlingsaksjon for Barnekreftforeningen, og samlet inn 180.000 kroner. Det takket foreningen nei til - fordi de ikke ønsker å bli assosiert med slike holdninger. Gruppa beskriver seg selv som et "mannssjåvinistisk fristed".

I kjølvann av at Barnekreftforeningen takket nei til bidraget, har Elisabeth Jakobsen fra Harstad tatt initiativ til å starte en egen innsamlingsaksjon.

Innsamlingsgruppa heter «Nei til Mannegruppa Ottar», og har torsdag klokken 07.30 fått inn 63.000 kroner etter oppstarten på tirsdag.

- Helt utrolig

I innsamlingsgruppa står det blant annet:

«All ære til barnekreftforeningen for å ta avstand fra holdninger som kommer fram i Mannegruppa Ottar! Men - det er jo synd at de går glipp av penger som kunne vært et viktig bidrag for å gjøre livet bedre for barn med kreft... Hvor mye klarer vi å hjelpe Barnekreftforeningen med, vi som synes Mannegruppa er alt for drøy??»

Til ht.no sier Jakobsen at det er rørende å se engasjementet som rundt innsamlingsgruppa hun startet sent tirsdag kveld.

- Her får man gjort to ting på en gang: Støttet en kjempegod sak samtidig som man får vist sin konkrete avsky mot Mannegruppa.

Netthets

Om «Mannegruppa Ottar» forsvinner som følge av innsamlingsaksjonen har hun derimot ikke tro på.

- Denne gruppa har blitt fjernet og opprettet flere ganger før. Jeg synes det uansett er viktig å ta et standpunkt mot all netthetsen og netthatet som både menn og kvinner utsettes for. Jeg har aldri opplevd det selv, men det er så grovt mye som medlemmene i gruppa får seg selv til å skrive. Det blir jeg kvalm av, sier Jakobsen, og understreker at «Mannegruppa Ottar» kun er en liten del av et nettsamfunn som står for forkastelige verdier.

- Må våge å si ifra

Elisabeth Jakobsen, som er kommunikasjonsrådgiver for Kreftregisteret, håper nå at innsamlingsaksjonen, sammen med alle andre innsamlingsgruppene som er opprettet etter Barnekreftforeningens nei til «Mannegruppa Ottar», kan bidra til å samle inn nærmere 200.000 kroner totalt.

- Netthat og netthets er det så mye av, og det er ikke noe som vi får bukt med over natta. Men vi må jobbe med holdninger - og vi som ikke står for samme holdninger som medlemmene i «Mannegruppa Ottar» må våge å tørre å si ifra, sier hun, og legger til:

- Gruppa bør ikke få stå uimotsagt, og de kan ikke skjule seg bak det at dette er en privat og lukket gruppe. Ingenting er privat med en gruppe som har nærmere 40.000 medlemmer. Mannegruppa må tåle at kritikk og hva som skrives i gruppa blir dratt frem i lyset.