Hjerteinfarkt er den vanligste dødsårsaken i Norge og resten av verden. Hver dag får cirka 40 personer i Norge hjerteinfarkt. Det tilsvarer årlig rundt 11.000 personer.

Mer enn 20 prosent av dem som overlever, får et nytt hjerteinfarkt i løpet av neste året. Nå har NTNU satt i gang studien Norex, som skal forske på om det faktisk hjelper å trene for å motvirke nytt hjerteinfarkt.

Hjerteinfarkt på ferie

Lindstrøm en av deltakerne i studien som skal følges ekstra tett. Han har fått personlig trener som skal hjelpe han å sette opp et treningsprogram han skal følge rettet mot studien.

Det hele startet i 2019. Lindstrøm hadde alltid vært en relativt aktiv mann. Han gikk eller syklet til jobb, gikk daglige turer med hunden sin og var på fjellturer. I oktober 2019 var Lindstrøm på ferie i Bergen. Han fikk smerter i brystet som spredte seg ut i armene.

– Jeg tenkte først det var bare en forstrekt muskel, sier han.

Etter hvert ble det så ille at han måtte hentes av ambulanse og fraktet til Haukeland sykehus. Der fikk han med en gang svar at det var et hjerteinfarkt han hadde hatt. Hadde han ventet lengre, ville det vært fare for hjertesvikt. Han var innlagt i en uke før han fikk reise hjem til Harstad.

Da prøver i den grad det lar seg gjøre å gjenskape øktene. Foto: Margrethe Nermark

Formen sviktet

Hjemme i Harstad merket Lindstrøm at han var i mye dårligere form enn før.

– Jeg klarte ingenting, sier Lindstrøm.

Han hadde fått en permanent skade på hjertet etter hjerteinfarktet og ble sykmeldt i et år.

Lindstrøm gikk fra å aldri bruke medisin, til å ta seks–syv forskjellige medisiner hver dag. Han skjønte han måtte trene seg opp igjen og fikk hjelp av en fysioterapeut med treningen, i form av øvelser og gåturer med hunden sin. Med tiden satte hjerteavdelingen på Harstad sykehus han i kontakt med NTNU prosjektet.

Tøffere enn forventet

Da Lindstrøm fikk høre om studien, tenkte han at dette var en veldig god motivasjon til å fortsette treningen han allerede holdt på med. Det er kun en tredjedel av deltakerne i studiet som får personlig trener til å følge dem opp. Selekteringen om hvem det blir, er tilfeldig. Men Lindstrøm håpet på han fikk være en av de utvalgte.

– Det er lett å bli umotivert til trening når tiden går og man føler seg bra, så dette er en god motivasjon til å forsette treningen, sier han.

Da selve studiet gikk i gang i Harstad, desember 2021, innså 76-åringen at det var mye tøffere trening enn forventet. Treningen gikk ut på å trene utholdenhet og styrke. Han fikk se hva som kreves for at treningen skulle være effektiv.

– I starten var det var helt grusomt, jeg var støl i flere dager etterpå, sier han.

Lindstrøm har investert i en tredemølle slik at været ikke setter en stopper for treningen. Foto: Margrethe Nermark

Føler seg tryggere

Etter snart to måneder med trening rettet mot studiet er Lindstrøm veldig positiv innstilt. Han sier at formen er mye bedre og han tørr å presse seg mer. Og han er motivert til å fortsette med dette i tre til fire år og lengre om han får mulighet til det.

– The sky is the limit, sier han.

Lindstrøm har aldri vært redd for et nytt hjerteinfarkt, men føler eg enda tryggere når som han lærer mye om trening.

– Men man skal aldri være for skråsikker, sier han.