Flere forslag har vært på bordet i blant annet utvalg for oppvekst og kultur i Harstad kommune.

Målet er å inkludere flere barn og unge i fritidsaktiviteter. Kommunen har satt av 900.000 kroner i året til formålet. Øvre årsramme for ordningen er 968.000 kroner, og finansieres av kommune og stat. Kommunen går inn med 250.000, mens de statlige midlene fra Bufdir er på 718.000.

Endelig en løsning

Et fritidskort har lenge vært et tema på politiske møter, men nå har kommunen bestemt seg for hvordan pengene kan brukes på best mulig måte.

Da de færreste av politikerne ble fornøyde med sine egne forslag, ble saken lagt over til kulturenheten og koordinator for forebyggende arbeid. De kom frem til løsningen; en fritidskasse. Det er en støtteordning barn og unge mellom 6 og 19 år kan søke til, for å få dekt utgifter som følger med å delta på ulike organiserte fritidsaktiviteter.

Disse kan søke

Søkerne må ha et reelt behov for støtte på grunn av vanskelig økonomi, men det stilles ikke krav til dokumentasjon av dette. Det kan søkes om alle typer organiserte fritidsaktiviteter som foregår regelmessig over en lengre periode.

Den som søker for barnet må være en kontaktperson som enten er en ansatt i det offentlige som følger opp barnet/ungdommen/familien for eksempel gjennom Nav, barnevern, helsestasjon, skolehelsetjeneste, integreringsenheten, kulturskole, skoleverket, familievernkontor, eller en person tilknyttet et lag eller forening.

– Organiserte fritidsaktiviteter er en av de viktigste arenaene vi har for barn og unge. Det er viktig å få med alle i fellesskapet, uavhengig av foreldrenes økonomiske bakgrunn, sier koordinator for forebyggende arbeid, Mariann Karlsen.

Koordinator for forebyggende arbeid Mariann Karlsen, kulturrådgiver Maren Aurebekk, leder for utvalg for oppvekst og kultur Edvin Eriksen og leder for ungdomsrådet Jesper Stattin. Foto: Kristin A. Kildal

– Vil glede mange

Jesper Stattin i ungdomsrådet tror mange barn og unge kommer til å sette pris på den nye ordningen.

– Vi i ungdomsrådet er storfornøyde. Vi ser at etter skoletid er organiserte fritidsaktiviteter den arenaen man sosialiserer seg mest på. I tillegg blir det stadig dyrere å delta på aktiviteter, og det er urettferdig om noen ikke får delta. Fritidskassa er et fantastisk tiltak for å jevne ut forskjellene.

– Jeg tror de som får støtte vil sette pris på det, men samtidig tror jeg også at hele vennegjengen eller klassen vil bli glade for at alle kan være sammen, sier Stattin.

Over 400 barn i lavinntektsfamilier

Tall fra 2018 viser at det da var 403 barn som levde i lavinntektsfamilier i Harstad.

– Det er grunn til å tro at tallet har økt i dag. Det er trist og ille at over 400 barn i Harstad ikke har råd til å delta på aktiviteter. Det er vår oppgave som politikere å sørge for at alle kan delta på lik linje, sier Edvin Eriksen (SV), leder for utvalg for oppvekst og kultur.

Man kan søke på ordningen på kommunens hjemmesider allerede nå. I løpet av september vil kommunen også ha ansatt en fritidskoordinator, i tillegg til at det skal settes opp en aktivitetsoversikt over hvilke tilbud som finnes.

– Den nye fritidskoordinatoren vil ha en enormt viktig oppgave med å spre informasjon om hvilke aktiviteter og støtteordninger man kan benytte seg av, sier Maren Aurebekk i kulturenheten.