Den tradisjonelle juleavslutninga til Harstad Turnforening fant sted onsdag kveld. Godt over 200 utøvere har trent for å utvikle seg videre i høst, og viste hvilket ferdighetsnivå de er kommet på.

For guttene i 8-10-årsgruppa har sesongen bydd på nye utfordringer. De har fått erfarne Rolf Hall inn i trenerteamet, og ildsjelen har forsiktig introdusert apparatturn.

Forskjell på kjønnene

– Turnforeninga har flest jenter, men heldigvis er det også gutter som turner. Guttene er yre og ville. Noen er talenter, andre er ikke kommet like langt, men vi er glade i alle sammen, sier Hall.

Etter godt over 40 år i idretten, synes Hall fortsatt det er like artig å se hvor lett utøverne tar øvelsene.

– Men guttene er ikke som jentene: De mangler stil, humrer Hall.

– Guttene er mer slurvete med armer og ben når de skal ha strekk, men de er sterkere. Noen har mye styrke, det ser vi når de skal løfte seg opp og senke seg ned i apparatene, sier treneren.

Drømmer om hall

Plass- og kapasitetsmangel gjør at turnforeninga ikke satser på apparatturn. For guttegrupppa Hall er trener for, settes ett apparat opp en gang i uka.

– Vi veksler på bøylehest, skranke og svingstang. Det blir veldig lite trening på apparatene. Vi skulle gjerne hatt apparatene framme hele tiden. Slik sett hadde det vært fantastisk å få en turnhall, og vi håper jo at det blir en del av en framtidig storhall for innendørsidretter, sier han men henvisning til prosjektet ”Idrettsbyen Harstad”.

Han forteller at guttene har vært veldig ivrige i høst.

– Første gang svingstanga kom opp, var den som en magnet. Guttene løp til for å prøve. Teknikk hadde de ikke i det hele tatt, men de skulle løfte og heise og prøve seg fram. Jeg ser at de elsker utfordringen. Med instruksjon og øvelse skal de etter hvert få dette til, og ingenting er bedre enn når du glad går hjem fra trening når du har fått til svingene i svingstanga og kretsene på bøylehesten, sier Hall.

Populær

Turnforneringen har over flere år vært i vinden, og kunne vært større med flere treningstimer og trenere tilgjengelig. Foreningen har 280 medlemmer, og utøverne er fordelt på 13 ulike treningspartier.

De mest spektakulære saltoene ble spart til slutt i juleoppvisningen. Ungdommene viste da hvilke resultater man får av år med tålmodig trening.

SKRU: Trener Rolf Micheeff ser Ingrid Ingemann gå inn for landing etter et spenstig svev fra trampetten. Foto: Øyvind Askevold Kaarbø
LUFTIG: Robin Johansen Rødland tok salto høyest av alle og fikk stor applaus fra publikum på fullsatte tribuner. Foto: Øyvind Askevold Kaarbø
BØYLEHEST: Oscar Dramsdahl i aksjon. Foto: Øyvind Askevold Kaarbø
BALANSE: Thea Åstrøm med blikket opp og god balanse på bommen. Foto: Øyvind Askevold Kaarbø