Aas tok bilde av fenomenet og sendte det til avisa.

– Jeg var ganske sikker på at det ikke var en hverdagslig observasjon, sier Aas.

Harstad Tidende har vært i kontakt med Meteorologisk institutt som ikke kunne gi et svar på hva den hvite røyken eller dampen var.

Hovedredningssentralen hadde heller ikke fått inn melding om brann i båt eller lignende som kunne forklare røyken. Det ble imidlertid pekt på at KV Andenes lå i nærheten og at hvit og grå røyk tydet på at det kunne ha vært brukt røykmarkører i forbindelse med øvelse.

KV Andenes. Foto: Torbjørn Kjosvold / Forsvaret

Og hos KV Andenes ligger forklaringen på fenomenet.

– I forbindelse med en helikopterøvelse la vi ut lysmarkører som gir en del damp og røyk. Samtidig var det et sørvestlig drag som dro ut over fjorden, opplyser skipssjef orlogskaptein Tor Åge Tømmervik.

KV Andenes i er ferd med å trene opp mannskapet sammen med det sivile helikopterselskapet Airlift.

– Dette er nok siste gang det er helikopter embarkert på et kystvaktfartøy i Nordkapp-klassen. KV Senja er lagt i opplag i Ramsund og KV Nordkapp ble overført til Marinen og heter nå KNM Nordkapp, sier skipssjefen.

KV Jan Mayen under bygging i Tomrefjord. Foto: Torbjørn Kjosvold / Forsvaret

De tre skipene i Nordkapp-klassen ble tatt i bruk fra 1980. I løpet av høsten går KV Andenes i opplag og Nordkapp-klassen erstattes av den nye Jan Mayen-klassen i løpet av 2024.

Sikorsky MH-60R Seahawk blir Kystvaktens nye helikopter. Her er en dansk utgave avbildet under øvelse Cold Response tidligere i år. Foto: Maria Selnes / Forsvaret

Jan Mayen-fartøyene skal ha amerikanske helikoptre om bord. De nye helikoptrene av typen Sikorsky MH-60R Seahawk, erstatter NH90 som ble satt på bakken i juni i fjor.

Helikoptrene skal i første omgang brukes til Kystvakten, men de vil også være klargjort for utstyr til antiubåt-operasjoner.

– Maritim helikopterkapasitet gir Kystvakten bedre evne til å sikre nasjonal kontroll, til myndighetsutøvelse og til søk og redning til sjøs, uttalte forsvarsminister Bjørn Arild Gram i en pressemelding tidligere i år.