I 03-tiden på natten våkner gravide Susanne Kofoed av at noe er i ferd med å skje. Egentlig skulle hun ta båten fra Engenes til Harstad på morgenkvisten, men nå haster det. Båt tilkalles og sykebilen kommer for å frakte henne til Engenes.

– Det var meg og én ambulansearbeider bak i bilen. Jeg fikk beskjed om å ikke presse, men kunne bare si «nå må jeg» og med ett var hun ute, sier Kofoed.

På hjul bak ambulansen var pappa John Olav Holte i egen bil. Han fikk møte datteren som skal hete Leonora på kaia etter kjøreturen på rundt 15 minutter fra Ånstad til Engenes på Andørja i Ibestad kommune.

– Det gikk kjempefort, men veldig bra. Den som var sammen med meg i ambulansen var stresset men veldig flink, sier Kofoed.

Fødselen skjedde klokken 0620 natt til 2. januar.

Nyttårsbarn

Det er ikke uvanlig at mamma føder før hun rekker å komme fram til sykehuset, men hvert år er det bare ett nyttårsbarn på de ulike sykehusene. I år var det nettopp Leonora som får den æren – selv om hun strengt tatt ikke ble født på sykehuset.

Det varte og rakk før nyttårsbarnet kom her i regionen. På fødeavdelingen i Harstad har det imidlertid ikke vært rolig denne jula.

– Vi har hatt 11 fødsler i perioden 22. til 29. desember. Det er mer enn vanlig i jula, sier Mariann Indregaard.

Nyttårsbarnet får ikke noe spesielt, men lillejulaften og julaften ga hun bort sokker og luer til de tre barna som ble født på disse dagene.

Rolig båttur

Etter at Susanne kom ombord i båten var hun bare glad for at fødselen var unnagjort.

– Jeg fikk ringt flere, deriblant mamma som fikk vite at hun igjen skulle bli bestemor.

Leonora får en storesøster som er to og et halvt år eldre enn seg selv. I dag får hun komme på Harstad sykehus for å møte mamma og lillesøster.

I jula var Susanne til de grader gravid og ønsket bare å få satt i gang fødselen.

– Jeg begynte å lese kjerringråd for å finne ut hva man skulle spise. Nå ble det et nyttårsbarn og det er artig. Det blir også en fin historie å fortelle fra ambulansen.