Henriksen er i dag 1. amanuensis i sikkerhet og beredskap på UiT i Harstad. I tillegg er han utdannet geolog og har jobbet i oljeindustrien i rundt 30 år.

Narvikværingen har bodd store deler av sitt liv i Harstad, og her har han blitt værende. De siste årene har han brukt fritiden sin på å skrive forskningsartikler, og resultatet blir en bok som allerede har fått internasjonal oppmerksomhet i geologi- og oljebransjen.

Utvikling over 800 millioner år

Henriksen er en av fire redaktører av boka – som har fått det klingende navnet «Sedimentary Successions of the Arctic Region and their Hydrocarbon Prospectivity». Selv har han skrevet flere av de 67 artiklene som er med.

I hovedsak handler boka om hvordan sedimentene i det arktiske området har utviklet seg siden Pangea – superkontinentet som omfattet mesteparten av jordas overflate for over 800 millioner år siden.

– I 2022 var vi på en internasjonal konferanse i Ottawa i Canada, der vi presenterte prosessen rundt boka. Det er viktig å bidra med kompetanse og vise at vi i Harstad er på kartet når det gjelder problemstillinger i Arktis, sier Henriksen.

Slik blir omslaget på boka seende ut, med et bilde av sørspissen på Bjørnøya som pryder forsiden. Foto: Kristin Axelsen Kildal

– Ikke helt dødt her i Harstad

Selv har han hatt ansvar for artikler som omhandler Barentshavet og Norskehavet. Boka er et samarbeid mellom akademia i hele Arktis. Blant annet USA, Canada, Norge og tidligere Russland, før samarbeidet østover ble stoppet.

– Det har vært mye mer jobb enn jeg hadde tenkt meg at det skulle være. Når jeg har en vanlig jobb i tillegg, har det blitt mye kveldsarbeid med dette prosjektet. Men det har vært utrolig interessant å holde på med, og mange interessante diskusjoner har dukket opp underveis, sier Henriksen.

Til daglig jobber Henriksen som 1. amanuensis ved bachelor-linja internasjonal beredskap ved UiT. Studiet kan trekke flere linjer til geologien og olje- og gassindustrien. Foto: Kristin Axelsen Kildal

Boka skal publiseres av The Geological Society of London, som Henriksen beskriver som en av de høyest rangerte utgiverne i hele verden innenfor geologi.

– At dette prosjektet blir så høyt rangert, viser at det ikke er helt dødt her i Harstad. Det er jo interessant at store ting innen forskning kan komme fra lille Harstad, sier Henriksen.

Vil gjøre det tilgjengelig for alle

Mange av forskningsartiklene i boka er allerede publisert på nett, men Henriksen håper at alle artiklene blir gratis tilgjengelig for alle etter hvert. Det vil i så fall koste 1,5 millioner kroner, noe Henriksen håper næringslivet og akademia vil være med å sponse.

– Jeg vil at andre skal dra nytte av arbeidet vi har gjort. Det koster rundt 25.000 kroner å publisere hver artikkel, så nå vil jeg oppfordre akademia og selskapene til å kjenne sin besøkelsestid og bidrar til å få alle artiklene frigitt, sier han.

På oversikten over artiklene som er med i boka, ser man at flere handler om norske områder, som Lofoten, Svalbard, Tromsø og Hammerfest.

Selv om artiklene handler mest om geologisk utvikling er det også en beskrivelse av olje- og gassressursene. Henriksen tror boka vil være av stor interesse for forskningsmiljøer og petroleumsindustrien, hvor det beskrives oppdaterte kartlegging og tolkning av hele Arktis.

– Petroleum og Arktis er kanskje ikke det som klinger best i dag, men det er viktig å vite om ressursene man har. Jeg tror olje- og gassvirksomheten vil vare i alle fall i 50 år til. I dag skriker Europa etter mer gass i den vanskelige energisituasjonen vi har i Europa, avslutter Henriksen.