Multiculturas årlige matkurs fokuserer i år på russiske spesialiteter. Trioen Irina Reinholdtsen, Torunn Nilssen og Katja Johansen er enige om at russisk mat både er god, spennende og mettende. Så god at de mener flere bør få øyne og gane opp for nabolandets matkultur.

– I fjor hadde vi kurs i syrisk og palestinsk mat. Det ble en så stor suksess at vi måtte holde et ekstrakurs, forteller Multiculturas leder Torunn Nilssen. Hun tror årets kurs i russisk mat vil bli en like stor suksess.

– Mat knytter folk sammen, den bidrar til at kontakter knyttes. Mat bidrar til integrering, slår Nilssen fast.

Borsjtsj og piroger

Det er Irina Reindholdtsen og Katja Johansen som er kursledere på Harstad folkehøgskole 3. mai.

– Da skal vi lage borsjtsj og russiske piroger, sier de.

Borsjtsj er en russisk rødbetsuppe som, ifølge Reinholdtsen, må ha én spesiell ingrediens som gjerne ikke står i oppskrifter man finner på nettet.

– Margebein. Det må være margebein med, sier hun.

– Det er så mye spennende mat i russisk matkultur, både hovedretter og ikke minst desserter. Og alt skal se flott ut, legger Johansen til.

Fellesmåltid

Ifølge russisk tradisjon samles storfamilien ofte rundt matbordet.

– Fellesmåltidet står sentralt, det samler familiene, sier Reinholdtsen.

Og slik blir det på matkurset selv om man ikke er i familie med hverandre. Maten lages, litt på forhånd og mye på kurset, og så avsluttes det hele med et stort fellesmåltid.

I russiske familier bugner bordet gjerne av ulike matretter.

– Det viktigste er likevel at maten er mettende. Og er du gjest ved et russisk matbord blir du gjerne tvunget til å smake på alt, sier Johansen.

De som deltar på matkurset må neppe tvinges til å prøve rettene.