I slutten av 2015 innledet politiet etterforskning av samfunnstoppen i tilknytning til lignende forhold som han nå igjen er siktet for.

Politistasjonssjef Anita Hermandsen bekrefter fredag at de nå vil be statsadvokatene formelt gjenåpne den.

I 2015 ble saken imidlertid henlagt på bevisets stilling. Statsadvokat Torstein Henvskjel opplyser overfor iTromsø at det var han som henla saken.

– Vi fikk den inn fra politiet første gang 26. april 2016 med forslag om henleggelse. Jeg sendte den imidlertid tilbake for ytterligere etterforskning den 20. mai samme år.

Statsadvokaten fikk igjen tilsendt saken 28. september. Igjen ba politiet statsadvokaten om å henlegge saken. Det ble gjort 30. desember.

Behov for opplysninger

– Kan du si noe om hvilke vurderinger du gjorde da du sendte saken tilbake til etterforskning?

– Nei, jeg kan kun uttale meg om de faktiske detaljene her ettersom saken nå er en del av en ny etterforskning og jeg ikke vet om den skal gjenåpnes. Det jeg imidlertid kan si, er at det var behov for en del supplerende opplysninger; saken måtte opplyses en del mer, svarer Hevnskjel.

Han ønsker heller ikke å kommentere hvilke vurderinger som ble gjort da statsadvokaten på nytt fikk saken oversendt fra politiet.

DÅRLIG SAK: Politistasjonssjef Anita Hermandsen bekrefter at politiet i 2016 mente at de ikke hadde tilstrekkelig med bevis mot samfunnstoppen.

– Saken er nå styrket

Anita Hermandsen medgir at politiet anså saken mot samfunnstoppen som dårlig i 2016.

– Det som har endret seg fra den gang, er at det nå har kommet flere anmeldelser som beskriver samme type modus. Da vi fikk den første anmeldelsen, var det den eneste vi hadde. Når vi nå har flere saker med lignende forhold, så er det med på å styrke saken fra 2015, sier hun.

Selv om saken ikke er formelt gjenopptatt, har politiet gjort videre undersøkelser i den.

– Vi kommer til å be Statsadvokaten i Troms og Finnmark om gjenåpning, slår Hermandsen fast.

Når dette kommer til å skje er imidlertid fremdeles uklart.

– Kan ha flere forklaringer

Samfunnstoppens forsvarer, Bjørn Morten Litveit Hansen, mener det faktum at politiet to ganger ba om henleggelse viser at det ikke er tilstrekkelige bevis i saken og at politiet har innsett dette.

– Politiet mener nå saken er styrket ettersom flere har stått fram med lignende historier. Hvilke betydning mener du det har for saken?

– Hvorfor det kommer nye anklager mot siktede kan ha flere forklaringer, ikke minst når man ser hvordan politiet aktivt har gått ut med opplysninger i saken. Utover det ønsker jeg ikke å kommentere betydningen av dette på nåværende tidspunkt.

Mannen er siktet for å ha utnyttet sin stilling, avhengighetsforhold eller tillitsforhold for å skaffe seg sex, samt for å ha utnyttet mindreårige i særlig sårbare situasjoner. Det er så langt tre fornærmede i saken, alle menn med bakgrunn som asylsøkere.

Samfunnstoppen nekter straffskyld.

Statsadvokaten vil avgjøre

Etter det iTromsø kjenner til er førstestatsadvokat Lars Fause orientert om den nye saken mot samfunnstoppen.

– Vi ble selvfølgelig orientert i en tidlig fase, men vi har – som vanlig – holdt oss langt unna etterforskningen siden det. Vi har fått enkelte oppdateringer fra politiet underveis, bekrefter Fause overfor iTromsø.

Ettersom tromsømannen har vært fengslet og det er tatt ut siktelse i saken, er det Statsadvokaten som avgjør hvorvidt det skal tas ut tiltale.

– Når den kommer hit, vil den fordeles ut på vanlig måte. Den skal behandles med det alvor og den grundighet som enhver annen sak i den kategorien, sier Fause.

Skal være ferdig i løpet av våren

Ifølge førstestatsadvokaten har de blitt forespeilet av politiet at etterforskningen vil være ferdig i løpet av våren og at saken da skal oversendes dem for behandling.

– Vi ønsker ikke å bruke lang tid på å etterforskning, og gjør vårt beste for at vi skal bli kjapt ferdig. Å si at saken kommer i den ene eller den andre uken, kan jeg ikke si noe om. Det er mange elementer som kan være med på å avgjøre når den er klar til behandling, sier Hermandsen, og fortsetter:

– Som vi sa da det ble kjent at vi ikke ber om ny varetektsfengsling for mannen, er terrenget i denne saken vanskelig å orientere seg i. Særlig med tanke på hvilke miljøer vi nå ser om det kan være flere fornærmede i. Det handler ikke bare om å finne og identifisere dem, men vi skal også komme i kontakt med dem. Forholdene går flere år tilbake i tid, og vi har sånn sett mulige fornærmede som kan ha forlatt landet.