Det er Harstad Tidendes medieavdeling som har produsert filmen som gir et så komplett bilde som mulig av fangeleiren og de grusomhetene som sovjetiske krigsfanger ble utsatt for av tyske okkupasjonsstyrker under andre verdenskrig.

– Valgte å sette den på vent

– Vi var klare til å lansere serien allerede i vår, men på grunn av krigen i Ukraina valgte vi å sette den på vent. Nå raser krigen i Ukraina fremdeles, og når vi nå velger å vise den, så er det fordi den har en aktualitet vi ikke lenger kan legge lokk på. Se bort fra nasjonaliteter og hvem som begår overgrep mot hvem. Krigsfanger skal ikke utsettes for krigsforbrytelser. Ikke da, og ikke nå, sier sjefredaktør Kjell Rune Henriksen. Henriksen har stått for idé, research og manus, mens Andreas Slettli har vært regissør og produsent.

PREMIEREKLAR: Torsdag blir det premiere på «Arbeitslager Trondenes», filmen om russefangeleiren på Trondenes. Foto: Skisse: Tom Gunnar Hansen/Andreas Slettli

– Den komplette historien

Ideen om å lage en film om hendelsene på Trondenes under krigen kom ifølge Henriksen for noen år siden i et intervju med Vidkun Eidnes, som er ett av fire tidsvitner som intervjues i i filmen. Med seg har de i tillegg hatt to av landets fremste eksperter på krigsfangeleirer i Norge, Michael Stokke og Marianne Neerland Soleim.

– Filmen består av i alt fem episoder, hver på 20 minutter. Vi har lagt vekt på å prøve å fortelle den komplette historien om hva som egentlig foregikk på Trondenes under krigen, blant annet gjennom å gi seerne innblikk i hvordan de russiske fangene ble behandlet, sier Henriksen og Slettli.

– Hva ble russekirka brukt til?

Det hevdes at rundt 800 fanger mistet livet på Trondenes. Gravene ble i 1951 ble bestemt åpnet, og 403 lik ble flyttet til Tjøtta i Nordland. De øvrige om lag 400 gravlagte har aldri blitt funnet.

– Vi belyser blant annet spørsmål om hvorfor og hvordan de kom hit, hvordan ble de behandlet, og ikke minst får russekirka en del oppmerksomhet. Hva ble den brukt til? Det har inntil nå ingen klart å gi en god forklaring på, sier Henriksen og Slettli.

Tyske offiserer ble henrettet

Filmen viser også transportlister og fangelister samt en oversikt over hvilke båter fangene ankom Harstad med.

– Vi har i tillegg funnet ut at to av de tyske offiserene som tjenestegjorde der ute ble henrettet på grunn av krigsforbrytelsene de deltok i på Trondenes, sier Henriksen.

GRUSOMHETER: Kjell Rune Henriksen og Andreas Slettli ønsker blant annet å få belyst de mange overgrepene russiske krigsfanger ble utsatt for på Trondenes. Foto: Frank R. Roksøy

– Viktig del av Harstads historie

Begge håper filmen kan bidra til at langt flere får innblikk i hva som skjedde på Trondenes under krigen.

– I dag er det antakelig svært få som kjenner historien til Trondenes, bortsett fra at mange vet at det har vært en fangeleir der. Gjennom denne filmen ønsker vi å gi et bidrag til en viktig del av Harstads historie vi ikke må glemme, sier Henriksen og Slettli.

Filmen har førpremiere på Harstad kino torsdag for spesielt inviterte. De to første episodene vil bli publisert på ht.no fredag, og deretter vil det bli sluppet én episode i uka.