VG: Det dukker stadig opp flere saker der gutter presses for penger av det de tror er jenter på samme alder.

Men jentene er fiktive. De finnes ikke i det virkelige liv.

Nå vil Kripos og Interpol advare unge gutter og menn.

VG har møtt Kripos og snakket om den negative utviklingen som nå skjer på flere ulike plattformer. Ofrene blir yngre og yngre.

– Selve fenomenet seksuell utpressing med økonomisk motiv har vi vært kjent med lenge, så det som er en oppsving er at det rammer yngre gutter enn det vi har fått rapporter om tidligere, sier Thale Parker, politibetjent i Kripos.

Slik går de kriminelle frem

De kriminelle som står bak er kyniske i måten de lurer unge gutter på, forteller Kripos.

Gjerningspersonene gjemmer seg bak en skjerm. De er ikke jevnaldrende jenter, men i stedet er de kriminelle og vil ha penger. De tar kontakt med offeret på nett, enten ved å sende melding i sosiale medier eller på chattetjenester.

De bruker fiktive jenter som kler av seg og utfører seksuelle handlinger med seg selv. De får personen på andre siden til å gjøre det samme.

Gjerningspersonene tar opptak av det som skjer, og etter dette starter utpressingen.

Gjerningspersonene truer med å dele opptaket om gutten ikke betaler penger. Kravene er konkrete og fristene er korte.

I flere saker blir opptaket sendt til fornærmedes følgere eller venner på sosiale medier eller publiseres offentlig. Utpresseren er aggressiv og pågående, ifølge Kripos.

De som står bak, er trolig organiserte kriminelle grupper, som jobber fra det som minner om kundesentre. Utpressingen skjer mot personer over hele verden, står det på VG.