– Jeg drømte tidlig om å få meg en leilighet i sentrum av Harstad, sier Christin Bergh (44). Det har gått over 12 år siden hun forlot innlandet på Lillehammer og kom til Harstad for å ta lærertiden som blomsterdekoratør i byen.

– Jeg skulle bare innom Harstad for å være her i læretiden. Maks ett år, sa jeg den gang. Siden har årene gått.

– Jeg hadde den gang veldig lyst å bosette meg midt i sentrum av byen. Jeg var den gang godt i gang med å etablere blomster- og gavebutikken Hjerter Dame i Bertheusgården, minnes hun.

Bygde leiligheter

Omtrent samtidig hadde Nordic Eiendom bestemt seg for å bygge leiligheter i Bertheusbrygga ved hurtigrutekaia, minnes Bergh.

foto
SENTRUM: Christel Berg var en av flere som for 11 år tilbake fikk seg leilighet i Bertheusbrygga. Foto: Tore Skadal

– Jeg var den gang svært ofte innom eiendomsmeglerne som hadde prosjektet. Der hadde de nemlig prospekt over de planlagt leilighetene. Jeg hadde helt klart en drøm om å få meg et krypinn på toppen, erindrer hun. Dessverre var alle toppleilighetene reservert. – Jeg hadde nesten gitt opp boligdrømmen i sentrum, helt til megleren ringte og opplyste at ei av dem var blitt ledig. Det var bare å slå til.

Dristig

Mange mente hun var vel offensiv da hun kjøpte ny leilighet i sentrum og samtidig etablerte seg med helt ny butikk i Amfi Bertheus.

– Heldigvis fikk jeg finansier leilighet og butikk omtrent samtidig. Det jeg likte beste var avstanden fra jobb til bolig. Tror den var vel 30 meter fra kaikanten på Bertheusbrygga til hovedinngangen til Amfi Bertheus, sier hun og ler.

– Det er en av grunnene til at jeg ikke har vært avhengig av bil eller buss for å komme meg fra bolig til jobb, sier den sentrumsglade kvinnen fra Gudbrandsdalen.

Lite støy

Bergh har kort vei til det meste i sentrum.

– Det er lite støy der jeg bor. Jeg får med meg at Hurtigruta komme til byen på nord og sør hver morgen. Det er sjarmerende. Ellers er det minimalt med støy for oss som bor på kaikanten og ser opp mot Gangsåstoppen, sier hun. Fra leiligheten ser hun også innover mot Harstadbotn.

– Derfor har jeg hatt glede å se at Harstad vokser. Jeg har sett Statoil-bygget reise seg dag for dag, sier Bergh, som er en av flere beboere på Bertheusbrygga som fortsatt bor der siden den var innflyttingsklar.

– Jeg tror over halvparten av dem som i sin tid flyttet inn der for rundt 11 år tilbake fortsatt bor i bygget.

Økning

Hun merker godt at det de siste årene har blitt flere folk i sentrum.

– Ikke minst etter at det ble bygd boligblokker i enden av Havnegata så er vi mange flere som nyter det gode liv i sentrum av Harstad i 2016 enn det en opplevde i 2006, sier hun.

Liv i Storgata

Hun er godt vant til bylivet, og nyter det ikke bare privat, men også i jobben.

– Jeg er vokst opp med Storgata på Lillehammer. Det er ei pulserende gågate med småbutikker og mye folk. Og for snart to år siden flyttet jeg inn i nabolokalene til Bakerinnen i Storgata 17. Jeg og frisør Laila Høibakk i Pryd av Capelli startet opp ved siden av Camilla Johansen som driver Bakerinnen, forteller hun.

foto
OPTIMIST: – Jeg trives svært godt som driver av en nisjebutikk samhandling med en frisør og en bakeriene i Storgata, sier Christel Bergh. Foto: Tore Skadal

Det er ikke langt fra tidligere lokaler i Amfi Bertheus i Fjordgata til de nye lokalene i Storgata 17.

– Jeg er meget godt fornøyd med at vi er flere som driver butikk her i Storgata. Jeg synes det er flott at vi nå ha mange små nisjebutikker i en av byens hovedgater i sentrum, sier hun, og opplever at stadig flere drar inn til sentrum for å besøke nisjebutikkene.

– Vi som ligger utenfor kjøpesentrene har ikke like lang åpningstid. Derfor er det greit å være fleksibel. Spesielt hvis det banker noen på døra like etter åpningstid. Da må en yte noe ekstra. Og det hender ofte at det er ved slike besøk at en sikrer en ekstra god omsetning, sier Bergh. Hun har stort sett gode erfaringer med å drive en nisjebutikk i sentrum utenfor et av byens kjøpesentre. Men enkelte ting er ikke fullt så enkelt. Parkering er en av dem.

Parkering

– Vi må beholde dagens muligheter for parkering i sentrum av byen. Det er en av de viktigste årsakene til at folk fra hele regionen bruker Harstad som handelsby. Drømmen er gratis parkering sentrum, sier hun.

Hun er optimistisk på vegne av sentrum og synes det er grunn til å være positiv.

– Det skjer mye i Harstad for tiden, avslutter den sentrumsglade jenta fra Lillehammer som snart snakker nordnorsk som en innfødt.