Ildsjelprisen innen idrett for 2016 ble tildelt Frank Johnsen Formo (46) og foreldrene Vigdis (68) og Tormod Johnsen (69) i forbindelse med et gavearrangement i Harstad kulturhus torsdag kveld. Prisen deles ut av Harstad Sparebank i samarbeid med Harstad Tidende. Vinnerne representerer fleridrettslaget Kilkameratene. Det er femte gang prisen deles ut.

130 år til sammen

Det frivillige arbeidet ble påbegynt i 1960 for at idrettsutøvre skal ha best mulige forhold. Da tok tenåringen Tormod Johnsen øksa i hånden og kvistet og hogget skog for å lage plass for skiaktivitet i marka. 56 år senere er han fortsatt aktiv. Som løypesjef i Kilbotn er han hjernen bak traseene i Harstad hovedanlegg for langrenn. Løypene høstet lovord etter NM i 2015, og kan brukes av folk flest. Det er med andre ord ikke bare medlemmene av Kilkam som nyter godt av innsatsen. Kona Vigdis påbegynte sitt dugnadvirke for 44 år siden, mens eldstesønnen Frank foreløpig har holdt det gående i 30 år. Som 16-åring ble han tatt med i arbeidsgjengen da Kilkamhuset ble bygget og lysløypa skulle etableres.

Hver for seg er alle hedret i egen klubb, mens Tormod har fått både nasjonal ildsjelpris av skiforbundet og pris fra Troms idrettskrets. Denne gang er det Harstad Tidendes lesere som har bestemt at de sammen skal hylles som ekte ildsjeler.

Alle gode ting er tre

– Det er tredje prisen jeg får på ett år, men denne er større ettersom også kona og sønnen fikk prisen, sier Tormod Johnsen. – Vigdis har alltid vært hjemme mens jeg har vært ute på arrangementer. Og det har vært mange av dem, men hun har støttet opp. At Frank har flyttet tilbake og går i våre fotspor er flott. For det er tøft å være ildsjel, sier han.

Folk sto i kø for å gratulere og gi klemmer. Og Vigdis Johnsen koste seg.

– Nå er vi tre i familien som har fått pris. Alle gode ting er tre, men dette hadde jeg ikke drømt om, sier hun.

Det var Vigdis som framførte takketalen da prisen ble overrakt.

– Nå har jeg hjertebank, sa hun. – Vi takker de som nominerte oss, takker juryen og alle som stemte på oss.

Vinnerne får 25.000 kroner, og må gi minst 20.000 kroner videre til et idrettsformål - i ekte ildsjelånd.

Gaver til alle

De øvrige finalistene, Geir Magnus Ursin Mikalsen fra Håndballklubben Landsås, ekteparet Nina og Ole Martin Røberg fra Tjeldsund Kickboxing Klubb og Asbjørn Kaarbø fra Harstad Bedriftsidrett, gikk ikke tomhendte hjem. Harstad Sparebank overrasket alle de gode kandidatene med et beløp på 5.000 kroner.

Asbjørn Kaarbø var slett ikke betuttet over at han ikke fikk prisen.

– Det er flott at de vant, for jeg kjenner godt til hva de har gjort.

– Og så har jeg jo barnebarn i Kilkameratene, så jeg synes det er flott, sa han.

Nr 2: Geir Magnus Ursin Mikalsen fikk 5000 kroner.
NR 2: Det gjorde også Nina og Ole Martin Røberg,
NR 2: ...og Asbjørn Kaarbø. Han deppet ikke over at prisen gikk til andre.