Halve Norge har vært ihuga tilhengere av sakte-TV de siste ukene – når man har fulgt en flokk reinsimler fra vinterbeitet på Finnmarksvidda ned til havet.

I ukas matspalte skal vi også nyte rein – pannestekt ytrefilet sammen med en variant av den franske potetkaka «Pommes Anna», samt ovnsbakte røtter. Til det en enkel, men delikat portvinsaus.

Portvinsaus

  • 3 ss finhakket sjalottløk

  • 1 ss brun farin

  • 2 dl portvin

  • 2,5 dl konsentrert viltkraft

  • 3 ss smør

  • Rosmarin, oregano, salt og pepper

Fres løken myk i litt av smøret. Strø over sukker, la sukret smelte og karamellisere løken.

Hell på portvin og kraft og strø over urter og krydder.

Kok ned væsken til halvparten, sil sausen over i en annen kasserolle. Like før servering visper du inn resten av smøret.

Pommes Anna med rosmarin

  • 400 g store melne poteter

  • 1/2 gul løk

  • 100 g smør

  • 1 fedd hvitløk

  • Rosmarin, salt og pepper.

Skrell poteter og skiv den tynt med ostehøvel. Legg et lag poteter i bunnen av en ildfast form. Skjær løken i syltynne skiver og legg noen ringer på potetlaget. Skjær skiver av smør med ostehøvel og topp. Salte og pepre, og strø over hakket rosmarin og hvitløk. Gjenta helt til formen er full.

Legg smørpapir på toppen, legg en tallerken eller noe annet tungt som press øverst – og stek på 225 grader i 45 min.

Bakte røtter

  • 400 g gulrøtter og pastinakk

  • Litt olje, salt og pepper

Skrell, skjær i staver og stek på 225 grader i 45 minutter. Snu røttene etter halve tiden.

Pannestekt ytrefilet

  • 150 g ytrefilet per person

  • Salt og pepper

La kjøttet bli romtemperert. Strø over salt og pepper – og stek i tre minutter på hver side i smør i en het panne. Pakk deretter inn kjøttet i folie og la hvile i ti minutter før du skjærer skrå skiver og serverer.

I glassene passer en Crozes-Hermitage fra Rhone-dalen - en vin som går svært godt til vilt.

Vel bekomme!