(VG): For både lektorene og lærerne sier nei til skissen til løsning fra Riksmekleren.

Lektorlaget mener at forslaget ikke gir tilstrekkelig reallønnsvekst og at etterslepet er for stort.

– Vårt sentralstyre skal i samråd med fylkeslederne ta stilling til riksmeklerens forslag, sier leder i Norsk Lektorlag Helle Christin Nyhuus.

Også lærerne varsler at de ikke er enige.

Steffen Handal i Utdanningsforbundet varsler lærerstreik om to uker. Han mener at rammen for oppgjøret på 3,84 prosent treffer ulike grupper veldig ulikt.

– Det betyr at enkelte grupper i Unio aksepterer denne rammen, men vi har en uenighet og Utdanningsforbundet har valgt å stemme blankt, forklarer Handal.

Det betyr at skissen går videre til de ulike organisasjonene.

– Jeg kan si at at Utdanningsforbundet kommer til å si nei til den skissen som ligger der. Det innebærer at vi om en to ukers tid vil ha en lærerstreik i dette landet, sier Handal til VG.

Lærernes forhandlingsmotpart, Tor Arne Gangsø i Kommunenes interesseorganisasjon KS, synes en streik i skolene er beklagelig.

– Hva sier du til at Utdanningsforbundet og Handal er i opprør mot dette resultatet?

– Vi får nå høre og se hva som skjer når utdanningsorganisasjonene behandler dette forslaget. En streik er uansett beklagelig når det rammer en tredjepart. Det er et ansvar som lærerorganisasjonene må ta, svarer Gangsø.

Han er først og fremst opptatt av å formidle at partene ellers i kommuneoppgjøret kom frem til et omforent lønnssystem for kommunal sektor.

– Alle har strukket seg. Ingen er helt fornøyd. 3,84 prosent betyr at kommunesektoren har strukket seg langt for å finne en balanse ut fra de behovene som kommunene har, sier Gangsø til VG.

Forhandlingsleder Tor Arne Gangsø i KS. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Krevende forhandlinger

Oslo kommune er et eget tariffområde, og er derfor ikke omfattet av forhandlingene i kommunesektoren. Forhandlingene i Oslo kommune pågår dermed fremdeles.

Det samme gjør oppgjøret i staten.

Riksmekler Mats Ruland, som megler i statsoppgjøret, sier til VG rundt klokken 15 tirsdag , at forhandlingene er vanskelige.

– Partene kommer inn i meklingen med en rekke krav, og dette er en stor megling som omfatter veldig sammensatte ulike grupper i staten. Da er det krevende å finne en helhetlig løsning som alle partene kan være fornøyd med.

Ifølge Ruland, er meglingen ikke kommet dit at det har vært naturlig å legge frem en skisse.

– Vi har kommet lenge enn første dagen, men det har vært vanskelig. Skikkelig vanskelig.

PROVIANT: Pizza fra Peppes ankom Riksmeklerens kontor i Oslo klokken 15.45, noe som kan antyde at meglingen på langt nær er over. Foto: Frank Ertesvåg

– Rettferdig og godt lønnsoppgjør

Partene for øvrig i kommuneoppgjøret kom til enighet tirsdag ettermiddag om en lønnsøkning på 3,84 prosent– over et halvt døgn på overtid.

– Vi mener dette er et rettferdig og godt lønnsoppgjør for hele laget, sier LO Kommunes leder Mette Nord.

Hun sier det har vært krevende og at resultatet satt langt inne for LO Kommunes forbund.

Fem av de seks LO-forbundene godtok meklingsresultatet, mens det siste – Skolenes Landsforbund – forkastet det anbefalte forslaget.

Nord mener likevel at LO-forbundene har fått gjennomslag for sine viktigste krav.

– Med denne avtalen sikrer Akademikerne et økonomisk resultat over frontfagets ramme, og vi fortsetter å jobbe for et bedre lønnssystem for lektorene, sier Tonje Leborg, forhandlingsleder for Akademikerne kommune.

KS sier de strakk seg så langt det er forsvarlig, og er glad for at LO, Unio, YS og Akademikerne anbefaler Riksmeklerens forslag til løsning.

– Resultatet bidrar til at kommunene fortsatt kan tilby gode tjenester, sier arbeidslivsdirektør i KS Tor Arne Gangsø.

Statsoppgjøret: Nesten 3.500 statsansatte står klar til å streike, hvis kravene deres ikke ble møtt. Politi, toll, skatt og departementer kan bli rammet. Over 41.000 ansatte i staten omfattes av tariffavtalene det forhandles om.

Kommuneoppgjøret: Rundt 10.000 arbeidstagere var omfattet av det første streikevarselet i kommuneoppgjøret, som kunne rammet barnehager, skoler og tjenester over hele landet. Tariffavtalene omfatter rundt 450.000 kommuneansatte, fordelt på 370.000 årsverk.

Oslo-oppgjøret: Ansatte I Oslo kommune forhandler separat. Det første streikevarselet omfattet snaut 1.700 arbeidstagere. Blant virksomhetene som kan rammet, er skoler, barnehager og en rekke kommunale etater og tjenester i Oslo.