Andøy-ordfører Jonni Solsvik (H) argumenterer for omkamp om Andøya flystasjon. Det vil ha konsekvenser for Evenes, ifølge VOL, når det nå er bekreftet at forsvaret er interessert i å beholde Andøya flystasjon som beredskapsbase for allierte forsterkninger i krisetider. Det har sjef for Forsvarets Operative Hovedkvarter (FOH), Rune Jakobsen, bekreftet overfor VOL.

Bortkastet bruk av energi

Ordfører Svein Erik Kristiansen (H) i Evenes mener dette ikke betyr noe for oppbyggingen av Evenes flystasjon. Han frykter ikke omkamp når utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget skal behandle Andøya/Evenes-saken etter planlagt dato den 3. mai.

– Jeg bruker ikke energi på disse påstandene fra Vesterålen. Jeg vet at Ofoten er et viktig område for å ta imot allierte styrker til Norge, og det lå også til grunn for vedtaket om Evenes som hovedbase for de maritime overvåkingsflyene i langtidsplanen for forsvaret, sier Kristiansen.

Han utdyper at han tenker på Ofoten-området som helhet med mottak av styrker innen både luft, sjø og hær.

– Vi opplever ingen dramatikk, og forholder oss til det som er sagt fra forsvarssjefen. Vi jobber videre etter disse planene, og venter bare på den eksterne kvalitetssjekken av tallene for Evenes, som er ventet i begynnelsen av april, sier Kristiansen.

Forsvarsdepartementet har gitt Oslo Economics og Atkins i oppdrag å kvalitetssikre kostnadene ved å flytte hovedbasen for nye maritime overvåkningsfly fra Andøya til Evenes.

Endringer setter krav

Leder i forsvarskomiteen, Anniken Huitfeldt, stilte sist uke et spørsmål til forsvarsministeren. Hun etterlyste planverket for alliert mottak, som hun mente burde vært grunnlag for langtidsplanen. Hun mener dette har betydning for komiteens behandling av representantforslagene den 3. mai, der representanter fra Arbeiderpartiet og Senterpartiet har bedt om at man ser på regnestykket ved å flytte overvåkningsflyene fra Andøya til Evenes.

Mandag svarte forsvarsminister Frank Bakke-Jensen at langtidsplanen som ble behandlet høsten 2016, hadde sett på behovet og kapasiteten for alliert mottak og alierte planer. Men planverket må uansett bygge på faktiske forhold gjeldende til enhver tid, derfor gjør de regelmessige oppdateringer. I lys av endringer i NATOs og allierte lands forsterkingsplaner, vil han orientere Stortinget om status i dette i oktober i år, i forbindelse med framleggingen av statsbudsjettet for neste år.