Lørdag lanserer Harald Isachsen sin sjette bok. Den har fått navnet Motstandsvilje. Her tar han for seg lokale personer som han har vært innom i tidligere bøker, og noen som er glemt. Felles for alle er at de har spilt en rolle under andre verdenskrig, og at dette er dokumentert i rapporter som Isachsen har brukt tid på å finne ut av.

- Dette er en bok om enkeltpersoner, blant annet en lærer, en skipsagent, en kystskipper og en student fra Harstad som ikke lot seg undertrykke av den tyske okkupasjonsmakten. På hver sin måte valgte de motstand. De kjempet under kampene i 1940, og deretter følger vi hver enkelt på den vei de valgte i deres fortsatte kamp mot tyskerne, sier forfatteren.

I boka beskriver han tre harstadmenn som spilte viktige roller innenfor etterretningsarbeidet i landsdelen. Etter at de i 1944 måtte rømme til Sverige, ble en av dem leder for Nord-Norge-avdelingen ved etterretningskontoret til legasjonen i Stockholm. Den andre, Arne Ekeland, var kandidat til å lede den daværende nasjonale etterretningstjenesten.

- Den tredje personen ble, etter at taushetsplikten var opphevet, anmodet av en forfatter fra Oslo om å skrive og fortelle om sine opplevelser i motstandsarbeidet. Det gjorde han, og brevet har jeg valgt å gjengi slik han skrev det, sier Harald Isachsen som også skriver om skolelæreren fra Harstad som var sjef for en fangeleir med tyske krigsfanger tatt her nord i april-maidagene i 1940.

Hvordan tyske krigsfanger og internerte ble tatt hånd om i 1940 er et ukjent kapittel i nordnorsk krigshistorie. I boka forteller Isachsen historien om de to leirene i Nord-Norge, om tysk arroganse og hovmod og hvordan de norske fangevokterne håndterte krevende situasjoner. At en tidligere overlege ved Harstad sykehus skulle bli den som fikk nærmere 2000 husløse for fordrevne innbyggere i Finnmark i sikkerhet vinteren 1945, er nok kjent blant de berørte familiene, men var egentlig denne mannen?

Harald Isachsen har denne gangen med seg medforfatter Kristian Holst. Holst har skrevet bokas lengste kapittel om sin onkel Jakob Normann Holst, motstandsmann gjennom hele krigen, og har også bidratt med fakta om etterretningsmiljøene i nord under krigen.

Boka lanseres lørdag 22. oktober på UiT Harstad.

SJETTE: Lørdag lanserer Harald Isachsen sin sjette krigsbok. Medforfatter er Kristian Holst.