(iTromsø): Konferansen om hybride trusler foregikk 29. og 30. september i Vilnius i Litauen.

Førsteamanuensis Marc Lanteigne ved Universitetet i Tromsø bekrefter til VG at han selv og den spionmistenkte mannen deltok.

– Flere på senteret var utilgjengelige, så vi ble spurt om å dra, sier han.

Lanteigne jobber også tett opp mot fredssenteret der den spionmistenkte hadde et gjesteopphold. Det var de to som reiste fra Tromsø og som skulle representerer universitetet.

Prosjektet bak konferansen, EU-Hybnet, er finansiert av EU.

Den spionmistenkte mannen er synlig på et bilde fra konferansen, som er delt i sosiale medier.

Mannens forsvarer Thomas Hansen har sagt til VG at mistenkte er i sjokk og stiller seg uforstående til anklagene mot seg.

Trente på å finne svakheter

I påmeldingen til konferansen, står det at deltagerne vil bli trent på å håndtere simulerte hybride trusler i en virkelighetsnær krisesituasjon.

Et av formålene med treningen er å finne potensielle svakheter som fiender kan utnytte.

Deltagerne må velge én av fire scenarioer med hybride trusler.

Dette er noen av krisesituasjonene i scenarioene:

  • En eksplosjon på en gassrørledning stopper gassforsyningen, trolig forårsaket av sabotasje. (Som sabotasjen av Nord Stream, red-anm.).

  • Cyberangrep som forårsaker store strømbrudd og forstyrrer telekommunikasjon og flytrafikk.

Scenarioene inneholder også trusler som fake news-kampanjer, migrantkriser og bombeangrep.

Valgte gassrør-scenario

27. september varslet det svenske Sjöfartsverket om lekkasjer fra Nord Stream-gassrørledningene, som frakter gass fra Russland til EU.

Den svenske, tyske og danske etterforskningen har vist at eksplosjoner er årsaken til lekkasjene. Myndighetene mener det er en bevisst handling – og mener det er sabotasje.

Fristen for påmeldingen på treningsseminaret, var 19. september – altså før sabotasjen av Nord Stream. Allerede i påmeldingen måtte man velge hvilket scenario man ønsker å få trening i.

Lanteigne og den spionmistenkte mannen valgte scenarioet om sabotasje på gassrørledninger.

Selve seminaret foregikk få dager etter lekkasjene var et faktum, 29. og 30. september.

– Vi valgte denne fordi jeg syntes det var interessant at det dreier seg om en hendelse som ville skjedd mellom to ulike stater og tilliten mellom dem, sier Lanteigne.

Han sier den spionmistenkte ikke tok initiativ til å velge denne.

Ifølge Lanteigne ble det ikke diskutert gradert informasjon på konferansen. Han forklarer at de tok for seg og diskuterte hybride trusler.

– Ironisk nok var vi der for å prate om hvordan sivile ville reagere på ulike situasjoner, sier han.

Mannen har også deltatt på flere arrangementer ved Fredssenteret på Universitetet i Tromsø, men kun som tilhører siden han ikke var fast ansatt, understreker senterleder Marcela Aranibar Douglas.

– Veldig privat person

Etter den første konferansedagen, ruslet Lanteigne og den mistenkte spionen rundt i Vilnius’ gamleby. De fant seg en turist-aktig restaurant der de spiste tradisjonell mat.

Lanteigne og den spionmistenkte mannen reiste på samme fly fra Norge, men satt på forskjellige steder i flyet fordi de hadde bestilt reisen enkeltvis. De bodde på samme hotell i Litauen.

Lanteigne sier de snakket om løst og fast, men mest om politikk og det som skjedde i verden:

– Vi snakket om det som skjer i Ukraina og om studiene. Jeg snakket som vanlig om kinesisk utenrikspolitikk. Vi snakket litt om livet i Tromsø, men ingenting om hans privatliv. Jeg regnet bare med at han var en veldig privat person.

Lanteigne foreleser til vanlig om kinesisk politikk på UiT.

– Sa han noe om hvorvidt han er mot krigen i Ukraina?

– Jeg kommenterte at Russland gjorde flere tabber, og han var enig, og sa at han ikke skjønte det.

Ble igjen i Litauen

Arrangementet varte i to dager og foregikk fysisk på Mykolas Romeris University i Vilnius, men kunne også følges digitalt.

Lanteigne forteller at han dro hjem lørdag 1. oktober fordi han skulle feire kanadisk thanksgiving hjemme hos forskeren Gunhild Hoogensen Gjørv.

Men den spionmistenkte hadde planer om å bli igjen i et par dager:

– Han sa at dette var hans første tur til Vilnius og at han ville benytte anledningen til å gå rundt i byen og shoppe litt.