I et brev til Olje- og energidepartementet (OED) i desember advarte Statnett om at den norske energibalansen vil bli negativ allerede i 2027, skriver avisen Fremover.

Det var EnergiWatch som først omtalte saken.

Ifølge Statnett kan det føre til perioder med veldig høye strømpriser og behov for utkoblinger dersom Norge ikke øker kraftproduksjonen.

– De lave kraftprisene i nord i dag vil ikke vedvare med en stor forbruksøkning i området, uten at det også parallelt kommer ny kraftproduksjon, står det å lese i brevet fra Statnett til departementet.

Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) sier til Altinget at regjeringen skal ta ansvar for mye av det som blir påpekt i brevet fra Statnett.

Revurdere leveringsplikt

Statnett peker ut to grep myndighetene bør ta. I tillegg til økt produksjon ønsker Statnett at regelverket for leveringsplikt blir revurdert. I dag er loven slik at nye aktører har rett til tilknytning og adgang på elektrisitet fra Statnett uten ugrunnet opphold, blant annet de nye industrisatsingene i nord.

– Bestemmelsen om tilknytningsplikt ble etablert i en annen tid, med kraftoverskudd og relativt begrensede planer om ny kraftbasert virksomhet. Situasjonen er nå snudd på hodet, med et energioverskudd som reduseres raskt, og få planer om ny kraftproduksjon.

Må tas på alvor

Aasland forsikrer Altinget om at regjeringen vil gjøre sitt.

– Vi er veldig godt forberedt på at vi skal kunne unngå de scenarioene som Statnett frykter kan komme, som bare skjer hvis vi står på stedet hvil. Det er aldri klokt. Vi skal fremover, og det gjør denne regjeringen i høyeste grad når vi legger til rette for å bygge ut mer fornybar energi, sier statsråden.

Medlemmer av energi- og miljøkomiteen på Stortinget er likevel ikke overbevist.

– Jeg opplever at det er for mye snakk om at man skal få prisen ned, uten at det kommer til hva man faktisk skal gjøre. Nå begynner det å haste, sier Lars Haltbrekken (SV).

– Dette er Statnett som trykker på alarmknappen. Det er all grunn til å ta dette på alvor, sier Nikolai Astrup (H).