Det var i november i fjor at mannen kjørte mellom Hårvik og Vollstad. På denne turen kjørte han i grøfta med det resultat at det ble materielle skader på bilen.

Tiltalte møtte I Midtre Hålogaland tingrett og erkjente seg skyldig etter tiltalen.

Mannen forklarte i retten at han 3. november 2021 oppbevarte en mengde cannabis, soppmateriale og Sobril i bilen sin. Videre forklarte han at han kjørte i påvirket tilstand 3. november 2021 etter å ha inntatt Sobril, amfetamin og hasj, og at han kjørte utfor på høyre side av veien.

Retten viser til en sakkyndigrapport som konkluderer med at siktede med all sannsynlighet var påvirket tilsvarende enn promille høyere enn 1,2.

Mannen erkjente videre straffskyld for oppbevaring av plantemateriale fra selvdyrkede cannabisplanter. Retten har funnet det bevist utover enhver rimelig tvil at tiltalte har oppbevart cirka 481 gram cannabisplanter.

Retten mener at straffenivået for oppbevaring av 481 gram materiale fra cannabisplante isolert sett ligger på fengsel imellom 90–120 dager. Ruspåvirket kjøring med en påvirkningsgrad som tilsvarer over 1,2 promille, kvalifiserer normalt til fengsel mellom 14 og 31 dager.

Retten har også i skjerpende retning lagt vekt på at mannen tidligere er straffet for overtredelse av veitrafikklovgivningen, selv om det ligger noe tilbake i tid.

I formildende retning skal det legges vekt på at tiltalte har tilstått forholdene og at han hjalp politiet på rett adresse ved ransakingen.

Aktor la ned påstand om at tiltalte dømmes i samsvar med tiltalebeslutningen til fengsel i fem måneder med fradrag av en dag for utholdt varetekt. Videre la aktor ned påstand om bot på 30 000, og tap av førerretten for en periode på 2 år og 3 måneder.

Retten har kommet til at tiltalte dømmes til fengsel i 120 dager, mildere enn aktor. Videre dømmes han til en bot på 30 000, og tap av førerretten for en periode på 2 år og 3 måneder, i samsvar med aktors påstand.