– Forhandlingene går ikke raskt nok framover. Vi trenger mer struktur i arbeidet og noen som borrer i kravene våre. Derfor er det på tide å ta dette videre, sier Fellesforbundets leder Jørn Eggum.

Fellesforbundet meldte brudd i forhandlingene tirsdag, og partene møtes dermed hos Riksmekleren klokken 15 for å planlegge frivillig mekling.

– Når arbeidsgiver ikke er villig til å imøtekomme våre krav, har vi behov for Riksmeklerens hjelp for å komme videre, sier Eggum.

Vil unngå konflikt

Også Parat brøt tirsdag forhandlingene med Norsk Industri. Partene møtes hos Riksmekleren senere tirsdag. Meklingsfrist er 31. mars.

Forhandlingssjef i Parat, Turid Svendsen, sier til NTB at Norsk Industri har vært passive i de innledende forhandlinger.

– Jeg er skuffet over motparten, Norsk Industri, som ikke bruker mer tid på reelle forhandlinger. Mangel på fremdrift og reell gjennomgang av partenes krav har vært nærmest fraværende fra motpartens side, sier Svendsen.

Leder Stein Lier-Hansen i Norsk Industri sier partene nå skal gjøre sitt for å unngå konflikt.

– Vi går inn i meklingen med godt mot, og vi starter ikke på bar bakke. Begge parter skal selvfølgelig anstrenge seg for å unngå konflikt i den ekstraordinære situasjonen vi er i nå, sier Lier-Hansen til NTB.

Krever økt kjøpekraft

Lønnsforhandlingene gikk i gang onsdag i forrige uke da Fellesforbundet, Parat og Norsk Industri overrakte hverandre sine krav.

Mens Fellesforbundet krever økt kjøpekraft til sine medlemmer etter to magre år, maner Norsk Industri til varsomhet. Bakteppet er krigen i Ukraina, som driver prisene i landet oppover.

I likhet med Fellesforbundet, krever også Parat økt kjøpekraft for sine medlemmer ved at lønnsveksten er høyere enn forventet prisvekst.

Høyere prisvekst enn først ventet

Teknisk beregningsutvalg (TBU) la forrige uke fram en oppdatert prognose for hvor mye prisene vil stige i Norge år. Der ble prisveksten oppjustert fra 2,6 til 3,3 prosent.

Årets lønnsoppgjør er et såkalt hovedoppgjør, altså forhandles det både om lønn og andre rettigheter.

Først ut er Fellesforbundet, Parat og Norsk Industri, som utgjør det såkalte frontfaget. I praksis betyr det at konkurranseutsatt industri forhandler først og setter rammen for etterfølgende oppgjør.