– Da jeg leste råmanuset, tente jeg på det. Det er en thriller hvor du lurer på hvem som er monsteret i det lille samfunnet. Selv om hovedpersonene spilles av Ingvild Holthe Bygdnes og Jakob Oftebro, er det det lille samfunnet som har hovedrollen, sier Bjørn Sundquist (69).

Nominert til gjev pris

NRK-serien «Monster», med undertittelen «Brutalt langt nord», er i syv episoder med premiere mandag 9. oktober. Den vises mandager og onsdager.

Serien er allerede nominert til Prix Europa for beste TV-fiksjon, har fått pris for mest nyskapende seriemanus i regi av European Script Awards og er solgt til flere land.

Som etterforsker Konrad Sejer i flere sesonger på NRK, er Sundquist ikke ukjent med politirollen. Den nye Ed-rollen skiller seg imidlertid fra Sejer.

Liker å jobbe

– Ed er mer konfliktsky. Han er politimester på et lite sted hvor det skjer lite bort sett fra promillekjøring og litt bråk på puben. Han delegerer derfor etterforskningen til den unge vikaren Hedda (spilt av Ingvild Holthe Bygdnes, red.anm.) sånn at hun får vist hva hun duger til, sier Sundquist.

Selv om han er pensjonert skuespiller, har han mer enn nok å gjøre. I oktober skal han lese fra Hamsun på litteraturfestivalen Det vilde ord i Bodø, han forbereder seg til et stykke skrevet av Ola Bremnes om den siste heksa, som også skal til Tromsø og får spørsmål om å spille «Et helvetes liv».

– Jeg blir kanskje å ta opp igjen forestillingen, jeg har fått en del henvendelser. Jeg liker å jobbe, det er bedre enn å sitte som pensjonist i en rullestol og stirre i veggen, mener han.

Kald fornøyelse i myra

Harstad-jenta Ingvild Holthe Bygdnes (30) spiller rollen som politivikaren Hedda, makker til spesialetterforsker Joel Dreyer (Oftebro). Hun er ikke vant til å se seg selv på kinolerret eller TV.

– Jeg har bare hatt en liten rolle i en film. Det er litt rart å se seg selv, jeg må si det. Jeg henger meg opp i detaljer, men må se helheten uten å bli selvopptatt. «Monster» er en annerledes krim, jeg synes det er kult å være med.

I TV-serien løper hun rundt med pistol, og i jakten på en mistenkelig person havner hun til halsen i ei myr. Det beskriver hun som en kald opplevelse.

Stor anerkjennelse

– Jeg hadde varmeputer på beina, men det var kaldt på kroppen og hendene. Så ble det varmt, som var et tegn på at jeg måtte opp. Jeg fikk skytetrening i Oslo, og traff mer i midten av blinken enn de andre, sier Bygdnes, som etter hvert også blir å se i komiserien «Roeng» på TV2.

Produsent Mathis Ståle Mathisen i finnmarksbaserte Rein Film AS har samprodusert «Monster» med NRK. De har blant annet vært med på «Okkupert» på TV2 og filmen «Børning 2» tidligere.

– «Monster» er et stort prosjekt for oss. Det er en veldig stor anerkjennelse å bli nominert til Prix Europa og jeg føler at vi er på en høy bølge nå. Serien er også solgt til den amerikanske TV-kanalen Starz med 30 millioner kunder, Australia, Canal+ i Frankrike og til russisk TV, sier Mathisen.

Filmfond Nord har støttet TV-serien med to millioner kroner.