For da faren døde brått bare 58 år måtte 26-åringen overta familiebedriften. Han overtok et stort og komplisert konsern, for allerede i 1986 var Nordic Hotellene, som de da het, en bedrift med reisebyrå, bilsalg, bilutleie, hotell, restaurant og eiendom.

– Heldigvis var jeg ung og dum. Jeg var mer bekymringsløs enn jeg hadde grunn til å være. I etter tid er jeg er sikker på at jeg ikke hadde gjort det igjen, sier han.

Vi treffer han i det store hjørnekontoret i tredje etasje i HT-bygget som han kjøpte for 23 millioner for ett par år siden. Selv om det er en tid siden de flyttet inn, er det fortsatt mye som ikke er på plass. Blant noen esker på gulvet står bildet av faren Erling, som Karl Erik Harr malte i 1967.

– Pappa var en stor inspirasjon, og et stort tap da han gikk bort veldig tidlig. Jeg skulle gjerne hatt han ved min side da jeg overtok. Det hadde gjort min start enklere og jeg hadde sluppet unna flere av feilene som ble gjort, sier Utvåg.

Det ble en tøff tid for ungdommen, men han sto han av. På disse 30-årene har han bygd opp et solid konsern som i dag består av eiendom, uteliv og hotell.

– Da jeg overtok ryddet vi opp og forenklet porteføljen. Det var viktig å bli gode på noen få områder, sier han i dag.

Gjør hva de vil

Han synes det er stas å være nominert til næringslivsprisen.

– Det er hyggelig å bli lagt merke til, og ikke minst bli nominert sammen med så mange gode harstadbedrifter. Det viser at byen vår har gode forutsetninger til fortsatt å stå på egne bein.

Selv om han sammen med sine tre søsken arvet deler av bedriftsimperiumet, har han begrenset tro på at generasjonsskifter alltid er det beste.

– Når mamma døde i 2007, kjøpte jeg etter hvert ut mine søsken og andre aksjonærer. En prosess som var meget krevende for meg selv og bedriften. Jeg brukte fryktelig mye tid og penger på å bli eneeier, sier han.

Derfor har han bestemt seg for at hans barn skal slippe presset på å føle at de må overta.

– Blir det penger og verdier igjen etter meg, kan barna sikkert finne på artigere ting enn å sitte på kjedelige møter, forhandle renter, effektivisere bedriften eller bytte ut gamle heiser, sier han.

Nordic Management eier og driver to hotell, to spisesteder og har eiendommer i Tromsø og Harstad. Omsetningen var i fjor for konsernet på 180 millioner kroner. De hadde et driftsresultat på 15 millioner kroner.

– Det er ikke spesielt bra, men vi brukte mye penger på oppgradering av våre ulike produkter. Vi regner med et resultat i 2016 på 60 millioner, sier Utvåg.

De har 200 ansatte, fordelt på 120 stillinger.

– Vi er en sunn og god bedrift med meget god likviditet. Vi har ikke konkrete oppkjøpsplaner eller planer om de store utvidelsene, men vi er alltid i posisjon hvis det skulle dukke opp noe interessant, og det gjør det som regel. ”Flid er hellets mor”, sier Utvåg lurt.

51 roller

Nylig solgte de Fjorgata 5 i Harstad for 80 millioner kroner og kjøpte 12.000 kvadratmeter næringsareal i Tromsø for 158 millioner.

– Vi ser et stort potensial i denne eiendommen, sier han.

Det er få som har drevet med hotell og utesteder så lenge som nettopp Sverre Utvåg. Snart skal de åpne en ny uteplass i Tromsø

– Det er en svært krevende bransje. Listen av de som har forsøkt og misslyktes er veldig lang, sier han.

Han driver fortsatt hotellene i Tromsø og Harstad, men under merkenavnet Scandic.

– Det eneste som skjedde var at det ble skiftet skilt. Vi driver for egen regning og risiko, og jeg er meget stolt av våre dyktige ansatte som klarer seg meget godt i konkurransen med store hotell- og restaurantkjeder.

Bedriften eier 80.000 kvadratmeter med eiendom og 500.000 kvadratmeter tomteareal. Totalt har de leieinntekter på 55 millioner. Hotellene omsetter for 110 millioner.

– Vi regner med å nå 200 millioner i år.

Alle eiendommene de eier er organisert i egne aksjeselskap. Utvåg har ledende roller i 51 selskaper. Han er enten daglig leder eller styreleder.

Utvåg er samfunnsengasjert og er veldig glad for det som skjer i byen.

– Det er flott å se at det bygges nye veier, nye kjøpesenter.

Samtidig vet han at politikerne og kommunen jobber hardt med den overordna planen for sentrum.

– Ingen hverken Nordic eller andre vil selvsagt få det akkurat som de vil, men en sentrumsplan må på plass. Ingen ønsker vel et spøkelsessentrum, sier Utvåg.

foto
BYTTET SKILT: Scandic Hotel i Harstad er fortsatt i Sverre Utvågs eie. – Alt som skjedde var at det ble byttet skilt til Scandic. Foto: Picasa
foto
TROMSØ: Det jobbes aktivt med å utvide hotellet med to nye etasjer, som vil kunne inneholde opp til 50 nye rom og takterrasse med Nordlys-fasiliteter. Pris: Rundt 50 millioner kroner. Foto: Harstad Tidende
foto
F2: Har et belegg på 70 prosent, og er ikke så ubrukt som man kan tro. Rom leies ut på langtidskontrakter til gjester som er tilknyttet ulike byggeprosjekter. Utvåg sier han har en drøm om å kunne åpne det ærverdige bygget igjen til normal hotelldrift, som et høykvalitets hotell, kanskje utenfor en kjede, med en helt spesiell profil. Foto: Harstad Tidende
foto
Sjøgata 5: I 2013 kjøpte Nordic Management Dnb-bygget for 12 millioner kroner. Foto: Sverre F Isaksen