Stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet, Martin Henriksen, sier at regjeringsoppnevnte Grønn skattekommisjon er på ville veier. I går la utvalget fram sine forslag, som får stryk fra både oppdragsgiverne og opposisjonen.

- Utvalget har kommet fram til en del sinnssyke forslag som kun reduserer støtten til en offensiv klimapolitikk. Full moms på persontransporttjenester og gir dyrere pendling, blant annet. Det har også kommet forslag om å kutte støtte til flyruter i distriktene og avvikle støtten til Hurtigruten. Alt dette er å sette kniven på strupen til distriktene, sier Henriksen.

Å kutte avtalen med Hurtigruten er vannvidd, mener politikeren fra Harstad.

- Dette betyr at transporten går over til veiene. Å foreslå dette samtidig som Hurtigruten vil bli klimavennlig ved å gå over til biodrifstoff blir feil. Man redder ikke verden med å legge ned Hurtigruten.

Høyere bilavgifter vil også ramme distriktene spesielt, sier han.

- Å kjøre bil midt i Oslo sentrum er noe annet enn å måtte ta bil fra Ibestad til Harstad. Et grønnere skattesystem bør innebære at man forurenser mindre, men at man samtidig får noe tilbake i andre enden. Nå foreslår utvalget at også el- og hybridbiler blir dyrere. Det gir ikke mening, sier Henriksen.

Lite tyder på at rapporten fra Grønn skattekommisjon blir iverksatt politikk med det første. Rapporten har blant annet fått kritikk fra Venstre og Fremskrittspartiet i tillegg til opposisjonspartiene.

Les hele rapporten fra utvalget her