Maria Danielsen Altmann er midtpunktet i gjengen fra Harstad Svømmeklubb, som tirsdag forlot Bulgaria etter en tre uker lang treningsleir og satte kurs for Kristiansand. Torsdag til søndag er det norgesmesterskap i langbane.

Danielsen Altmann håper ikke det blir siste reise med gjengen i blått.

Håper på Harstad

Til høsten flytter hun til Trondheim for å studere til sykepleier. Planen er å være der i tre år og ta en bachelor. Parallelt skal 19-åringen satse videre.

– Selv om sesongen ikke gikk som planlagt, er jeg ikke ferdig med svømmingen. Jeg skal prøve å satse like mye som til nå. Hvordan jeg skal kombinere studier og svømming, kan jeg først si noe om når jeg vet hvordan studiedager og praksisperioder blir, sier Danielsen Altmann.

Hun skal trene sammen med Trondhjems Svømme og Livredninsklub.

– Forhåpentlig kan jeg fortsatt konkurrere for Harstad i årene fremover. Det vil avhenge litt av kostnadene. Å være gjestesvømmer i en klubb er ikke gratis, og for en student teller hver eneste krone, sier hun.

Risiko

Danielsen Altmann kunne havnet en rekke steder etter at årene med videregående skole med toppidrett på Fauske er et avsluttet kapittel. Hun vurderte andre byer i Norge, og hadde tilbud om å dra til skoler i USA med alle utgifter dekket.

– Jeg vurderte risikoen til å være for stor. På grunn av mine helseplager, og nødvendigheten av å ha et spesialsydd opplegg med mindre trening enn andre på mitt nivå, passer der bedre å være i et lite miljø. Kanskje er nivået litt lavere, men trenerne er tett på hver enkelt utøver, og det er nettopp hva jeg trenger.

Nullstiller

Målet var å kvalifisere seg for OL i Rio i sommer. Kravene var innen rekkevidde, men Danielsen Altmann møtte motgang.

– Det har vært en tung sesong, og jeg kommer etter NM til å vente noen uker mer enn de øvrige med å igangsette oppkjøringen mot en ny sesong. Nå skal det nullstilles. Jeg har nemlig ikke tenkt å gi meg før jeg har vært med i et internasjonalt mesterskap som senior, enten EM, VM eller OL, sier Danielsen Altmann.

Som junior representerte hun Norge i europamesterskapet i 2013.

Nå står NM på programmet. For ett år siden vant hun tre gull – ett som senior; det første en funksjonsfrisk svømmer fra Harstad har vunnet.

– En dag kan jeg gjenta et mesterskap som det jeg hadde i fjor, men jeg vet ikke når. Denne gang forbereder jeg ikke meg bare til min beste øvelse, brystsvømming, men også til fri, rygg og stafett. Jeg håper å kunne prestere på et jevnt og høyt nivå i alle øvelser fremfor kun å lykkes på en av dem.

– Kan denne målsettingen gå ut over brystsvømmingen?

– Nei, det vil jeg ikke tro. Heller er det en styrke fordi treningen blir gøy med mer variasjon. I tillegg kan jeg overføre ting jeg har lært på bryst til andre øvelser.

FORBEREDELSER: Tina Holmgren Hansen, Maria Danielsen Altmann og Oda Bygdnes avsluttet tirsdag oppkjøringsleiren til NM. Den har funnet sted i Bulgaria de siste tre ukene. Torsdag starter NM. Foto: privat