I en pressemelding fra Harstad brann- og redningstjeneste skriver de at deres erfaring viser at økt aktivitet, med hensyn til matlaging, pynting med lyslenker, kos foran ildstedet, bruk av åpen ild, og ikke minst bruk av flere elektriske artikler, øker risikoen for at en brann kan oppstå.

Advent og jula er i seg selv spesiell og gjør at brannvesenet har ekstra fokus på boligbranner fra 1. desember. Men da ser man at vinteren alene kan gi økt risiko, da vi ofte har et høyere forbruk av elektrisitet og fyrer mye med ved i kalde perioder.

Videre står det at deres brannforebyggere gjennomfører boligtilsyn, både i egen kommune og de kommunene vi leverer forebyggende tjenester til. Slik håper da at deres bidrag med informasjonstiltak er med å gjøre jula tryggere for oss alle.

Regional statistikk viser at kommunene Harstad, Tjeldsund, Ibestad og Kvæfjord de siste fem årene har hatt 61 branner. Brannene er fordelt mellom kommunene på henholdsvis 39, 10, 2 og 10 branner i bolig eller fritidsbolig.

I Harstad utmerker ukedagene fredag og lørdager seg, som de dagene med høyest risiko for brann. Hele ti prosent av brannene er i desember måned.

I Kvæfjord starter også ti prosent av brannene i desember. Den høyest risikoen for brann er i tidsrommet klokken 13 -18.

For Tjeldsund er statistikken noe annerledes, selv om man også her kan se sammenheng i at folk våkner og starter med aktiviteter. I Tjeldsund brenner det statistisk hyppigst i november, og hele 40 prosent av brannene starter i tidsrommet klokken 06-07, eller mellom klokken 13 00–1400. Øvrige 60 prosent fordeler seg jevnt utover ettermiddag og kveld fra klokken 1600 -2100. Ibestad har hatt to branner, hvor begge er i tilknytning til fritidsboliger.

– Alle kan bli bedre på å tenke brannsikkerhet. Det viktigste du kan gjøre for brannsikkerheten i hjemmet, er å sjekke at alle røykvarslerne i boligen virker som de skal, og at de kan høres tydelig på oppholdsrom og soverom, også når døren mellom rommene er lukket, sier leder for boligseksjonen Siv Bratteng.

Alle må ha minst én røykvarsler i hver etasje. Røykvarslere bør testes jevnlig og hver gang du har vært bortreist over lengre tid. Det klart beste er å ha varslere som er seriekoblet.

– Levende lys, peiskos, bruk av komfyren og mer bruk av elektrisk utstyr utgjør en ekstra risiko i julen, særlig i kombinasjon med inntak av alkohol. Gjør det derfor til en huskeregel å teste røykvarslerne og bytt batteri på Røykvarslerdagen 1. desember, sier Bratteng

Det finnes forskjellige typer røykvarslere. Noen har en «test» knapp man kan trykke på for å sjekke om det piper. Andre har et brannalarmanlegg som sier ifra automatisk hvis det trengs batteribytte.

Finn ut hvilken type du har hjemme, test røykvarsleren og bytt batteri hvis det er behov for det, er oppfordringen fra Harstad brann- og redningstjeneste.

Har du spørsmål kontakt du:

Det lokale eltilsyn: Alexander Stenhaug, leder DLE.

Harstad brann- og redningstjeneste: Torgeir Aagesen, avdelingsleder forebyggende avdeling og Siv Bratteng, seksjonsleder boligseksjonen.