Jan Sverre Laberg er maringeolog ved UiT og har vært på årlige forskningstokt med universitetets forskningsfartøy «Helmer Hanssen» for å studere norsk kontinentalsokkel, fra Nordland opp til Svalbard.

Laberg er oppvokst i Breivika i Harstad. Da han var 19 år reiste han til Tromsø for å begynne på sine studier.

30 forskere fra 12 land

Denne kompetansen trengte International Ocean Discovery Program (IODP) til sitt nye forskningsprosjekt i Antarktis.

6. mars skal Laberg mønstre boreskipet «JOIDES Resolution», der han blir eneste nordmann blant 30 forskere fra 12 land.

Båten går fra Christchurch i New Zealand og sørover til Rosshavet.

– Jeg har aldri vært i Antarktis, men det har stått på ønskelista en stund. Så nå er jeg veldig spent, sier geologen.

– Relevant også for Norge

Forskerne håper å få en forståelse av historien til innlandsisen, som tilbake i tid har vekslet mellom å være stor og liten.

– Vi skal se på hva slags faktorer i de naturlige klimavariasjonene som kan påvirke isens størrelse, sier Laberg.

– Kunnskapen er relevant også for kontinentalsokkelen utenfor Norge, som har vært påvirket av de samme prosessene. Frem til siste istid hadde vi samme typen innlandsis på norsk sokkel.

Jobb døgnet rundt

Labergs oppgave er å «artsbestemme» avleiringene og skille de som kommer fra innlandsisen fra dem som ikke gjør det. Arbeidet går døgnkontinuerlig og er organisert i to skift på 12 timer, syv dager i uka så lenge toktet varer.

– Det blir mye jobb, egentlig hele tiden. Det er om å gjøre å få til mest mulig jobbing gjennom hele perioden vi er der. Jeg kjenner to av forskerne fra før. De andre kjenner jeg ikke til, men det er helt normalt. Vi rekker å bli godt kjent.

Ikke ferdig med det første

Laberg har for tiden forskningsfri fra universitetet og forbereder seg på tokten ved å lese bakgrunnslitteratur, så han vet hva man har gjort av funn tidligere.

I midten av mars er Laberg tilbake i Norge. Etter Antarktis-oppholdet blir det videre forskning i Tromsø.

– Vi tar prøvematerialet med tilbake og jobber videre med det i hvert vårt land. Prosjektet går over flere år, og vi skal også møtes igjen et par ganger etterpå og diskutere resultatene.

Stolt instituttleder

– Instituttet er veldig glad for at Laberg fikk plass på ekspedisjonen. Han har jobbet i flere tiår med avleiringsprosesser langs kontinentalsokkelen utenfor Nord-Norge, Svalbard og i Barentshavet. Nå kan han bruke kompetansen han har opparbeidet seg og bidra til å rekonstruere istidshistorien, mener instituttleder Matthias Forwick på Institutt for geovitenskap ved UiT.

Instituttet har gjennom flere tiår forsket og undersøkt i Norskehavet og Barentshavet.

Nå ønsker instituttet å øke sin forskningsaktivitet i Antarktis.

– Ikke minst i lys av at Norge skal få det nye isgående forskningsfartøyet «Kronprins Haakon», et meget avansert fartøy. Labergs deltakelse er ikke bare positivt for Tromsø, men for hele Norge, mener Forwick

STOLT: Leder Matthias Forwick ved Institutt for geovitenskap er glad for at Laberg fikk bli med på forskningsprosjektet. Arkivfoto

– Fantastisk å være med på

Instituttlederen har selv vært med på «JOIDES Resolution», som omtales som et flytende laboratorium, på en 60 dager lang ekspedisjon til Alaskagulfen i 2013.

– Det er helt fantastisk å være med på. Man får være med geologer fra hele verden, der alle i fellesskap ønsker å belyse de samme problemstillingene med hver sin kompetanse. Man lærer svært mye, og ikke minst får man utvidet sitt internasjonale nettverk.